
Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler 2025 yılına dair beklentileri bir miktar değiştirdi. Ancak sektörel anlamda bakıldığında beğenilen isimlerde fazla değişiklik gözlenmiyor.
Garanti BBVA Yatırım tarafından 2025 yılı strateji raporu için ilk çeyrek sonrasında bir güncelleme paylaşıldı. Aracı kurum en beğendiği sektörleri; telekom, havacılık, savunma ve gıda perakendesi olarak açıkladı.
Kurum, yılbaşında strateji raporu yayınladıkları tarihten itibaren hisse piyasasında dinamikleri değiştiren üç gelişme olduğunu söyledi ve bunları şöyle sıraladı:
- TCMB’nin para politikasında son gelişmelerden sonra daha sıkı bir duruşa geçmesi ve faiz indirim patikasında gecikme yaşanacağı beklentileri,
- EUR/USD paritesinin ihracatçı şirketleri destekleyici şekilde gelişmesi,
- Global piyasalarda gümrük tarifelerinin ülke dinamiklerini etkilemesi ve bizim görece olumlu tarafta yer almamız.
Faiz gelişmelerinin şirketler adına olumsuz olduğunu söyleyen kurum, “Özellikle finansman maliyetlerinin 2024’te kârlılık üzerinde ciddi baskı yaratması ve bunun 2025’te hafiflemeyecek olması ya da ötelenmesi görünümü bozuyor,” dedi.
İkinci gelişmeden şirketlerin olumlu etkilendiğini, çünkü Türkiye ihracatının yüzde 41’ini AB ülkelerine gerçekleştiğini belirtti.
Son gelişmenin ise piyasa için nötr olduğunu söyleyen analistler, “ABD’ye olan ihracatımız toplamda 16,3 milyar dolar. Özellikle demir çelik ve çimento tarafında ihracat yoğunlaşmış durumda ama kapsamımızda olan şirketler için önemli bir etki beklemiyoruz,” dedi.
Havacılık: Yolcu sayısı artmaya devam edecek
Garanti BBVA analistleri, Türkiye’nin jeopolitik risklere karşın turizmde yakaladığı olumlu ivmenin 2025 yılında da devam edeceği beklentisi dahilinde havacılık sektörü için olumlu görüşünü sürdürdüğünü söyledi.
2025 yılının genel olarak kapasite artışlarının daha sınırlı kalacağı, yolcu sayısının artmaya devam edeceği ve yolcu başına gelirlerin düşmediği bir yıl olacağını düşündüklerini ifade ettiler.
Savunma sektörü
Analistler, savunma sektörünü beğenmeye devam ettiklerini söylediler. Türk savunma sanayisinde son yıllarda devam eden dönüşüm, yüksek rekabetin yaşandığı uluslararası savunma pazarında Türkiye’nin artan ihracatı, yerlilik oranının artırılması, yurt dışı bağımlılığının azaltılması için yapılan çalışmalar ve yatırımlar gibi nedenlerle beğendiklerini açıkladılar.
Telekom sektörü
2025 yılında enflasyonist fiyatlama politikasının ve ARPU büyümesinin devamını beklediklerini telekom sektörü için olumlu görüşlerinin devam ettiğini ifade ettiler.
Analistler, “5G süreci ve Türk Telekom için İmtiyaz Sözleşmesi’nin yenilenmesi ile ilgili gelişmeler telekom sektörünün 2025 yılında ön planda olmasını sağlayabilir,” ifadelerini kullandılar.
Gıda perakendeciliği sektörü
Aracı kurum geçen yıla benzer şekilde, hane halkının alım gücündeki zayıflığın tüm yıl boyunca hissedilebileceğine dikkat çekti. Bu nedenle tüketicinin iskontoya daha duyarlı hale gelmesini ve ağırlıklı olarak temel gıda ürünlerine bütçe ayırabilecek durumda olmasını beklediklerini söylediler.
Analistler, “Başta iskontolular olmak üzere gıda perakendecilerinin daha fazla müşteri trafiği yaratması, operasyonel gider yönetiminde son 2 yıla nazaran biraz daha kolaylık yaşanması potansiyeli sebebiyle gıda perakende sektörünü beğenmeye devam ediyoruz,” ifadelerini kullandılar.