Emtia piyasasında 2023 yılında yaşanan gelişmeler, Anadolu Ajansı (AA) tarafından değerlendirildi. AA; Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler, Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikalarındaki değişimler, küresel ekonomik aktivitedeki endişeler ve diğer faktörlerin emtia fiyatlarına etkileri ele aldı.
Çin’in Covid-19 tedbirlerini kaldırmasının ardından vaka sayısının artması ve ülke ekonomisine ilişkin belirsizliklerin emtia piyasasında risk algısını yükselttiğine dikkat çekildi.
FED yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve resesyon endişelerinin de emtia piyasasında baskı yarattığı ileri sürülerek, özellikle merkez bankalarının şahin politikalara uzun süre devam edebileceği endişelerinin hissedildiği belirtildi.
Sert Dalgalanmalar Kaydedildi
ABD’de 2023 yılında yaşanan borç limiti krizinin, enflasyon ve resesyon ikilemiyle jeopolitik risklerin emtia piyasasında sert dalgalanmalara sebep olduğuna işaret edildi.
Anadolu Ajansı emtia piyasasını etkilen bir diğer faktörün ise İsrail-Filistin çatışması olduğunu bildirerek, bundan kaynaklı gelişmelerin de piyasayı etkileyen önemli bir unsur olduğunu kaydetti.
2023’ün sonuna doğru FED’in faiz artırımlarında sona geldiğine ilişkin beklentiler emtia piyasası için destekleyici olurken, küresel ekonomik aktiviteye yönelik endişeler sürdü. Bu durum, emtia piyasasındaki satış baskısının ise önüne geçemedi.
Değerli Metallerde Düşüşler Yaşanırken Altın Öne Çıktı
Altın dışındaki değerli metallerde 2023’te genel olarak düşüş eğilimi görüldüğünü vurgulayan AA, altının güvenli liman olarak talep gördüğünü ve ons fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını anımsattı.
Altınının 2023 yılında yüzde 13,14 değer kazandığı paylaşılarak, gümüşün yüzde 0,6, platinin yüzde 7,4, paladyumun yüzde 38,6 değer kaybettiğine dikkat çekildi.
2023 yılında paladyumda önemli bir düşüş yaşandığına kaydedilerek, paladyumun 924,26 dolarla Ağustos 2018’den bu yana en düşük seviyeye gerilediği aktarıldı. Elektrikli araçlara olan talepteki artışınsa paladyum fiyatlarını olumsuz etkilediği öne sürüldü.
Bakır 2023 Yılında Yükselişe Geçti
Baz metallerde ise bakır dışında genel olarak düşüşün hakim olduğunun altı çizildi. Küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın, baz metallerde talep endişelerini artırdığı ileri sürüldü.
Geçen sene tezgah üstü piyasada bakırın yüzde 1,8 değer kazanırken, kurşunun yüzde 12,7, alüminyumun yüzde 15,9, nikelin yüzde 44,6 ve çinkonunsa yüzde 17,8 değer kaybettiği hatırlatıldı.
Bakırın 2023’te 4,29 dolarla Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi test ettiği anımsatıldı. Çin’in katı Covid-19 sınırlamalarını gevşetmesi ve konut sektörüne ilişkin teşviklerin bakıra olan talebi artırdığı iletildi. Bakırda 2023 yılında arza yönelik endişelerin de öne çıktığı eklendi.
Brent Petrol 2023 Yılında Düştü
Brent petrol fiyatları, küresel resesyon beklentisi ve Orta Doğu’daki gerilimlere rağmen düştü. Brent petrolde kayıp yüzde 8,8’e ulaştı. New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gaz ise yüzde 44,2 değer kaybetti.
Brent petrolün varil fiyatı, 2023’te 70,085 dolarla Aralık 2021’den sonraki en düşük seviyeyi test etti. ABD’nin stratejik petrol rezervinden satış yapacağı haberleri ve ekonomik endişeler, enerji piyasasında baskı oluşturdu.
Tarım piyasasında da 2023 yılında dalgalanmalar yaşandı. Buğday, mısır ve pirinçte düşüşler görülürken; kakao, kahve ve şekerde yükselişler yaşandı.
Küresel endişelerin etkisi 2023 yılında küresel resesyon endişeleri, jeopolitik gerginlikler, hava olayları ve siyasi gelişmeler gibi durumlar emtia piyasasında dalgalanmalara neden oldu.
KAYNAK: AA