Cumhuriyet’in 100. Yılı sebebiyle bir defaya mahsus verileceği yönünde kamuoyunda gündeme gelen Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi söylentilerinin üzerine Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün açıklamalarda bulundu.
Ergün açıklamasında, bahsedilen rakamın 100 yıllık onurlu bir Cumhuriyet’i ve yıllarını bu Cumhuriyet’in imar ve inşası için harcamış olan emeklileri rencide edeceğine dikkat çekti.
Ekim ayında açılacak olan meclisi emeklinin sabırsızlıkla beklediğine işaret ederek, şöyle devam etti;
“Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Sayın Binali Yıldırım başta olmak üzere birçok iktidar mensubunun beyanlarında; Ekim ayında meclisin açılacağı tarih işaret edilmişken, Kasım ayı söylentilerini, Aralık ayı söylentilerini esefle karşılıyoruz.”
Emeklinin Bekleyecek Sabrı Kalmadı
Emeklinin dayanacak gücü ve bekleyecek sabrının kalmadığını söyleyen Ergün, Meclis açılır açılmaz sözü verilmişken Kasım, Aralık aylarının konuşulmasının kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.
Diğer taraftan, Cumhuriyetimizin 100. yılı için düşünülen ve bir defaya mahsus 5 Bin TL olarak öngörüldüğü ifade edilen ikramiye de, ne Cumhuriyetimize yakışacak, ne de emekliyi mutlu edebilecek yeterlilikte değildir. Düşünce olarak son derece güzel bir yaklaşımdır, ancak zikredilen rakam tatmin edici olmaktan çok uzaktır. Bu rakam en az 10 Bin TL’ye yükseltilmelidir.
Senede 2 kez olmak üzere dini bayramlarda verilen ikramiyelerin de alım gücünü yitirdiğini dile getiren Ergün, 2018 yılı Mayıs’ta 1000 TL olarak ilk kez verilen ikramiye ile gramı 190 TL olan 24 ayar altından 5,3 gram alınabildiğini kaydetti.
Söz konusu tarihte bayram ikramiyesinin alım gücünü koruyabilmiş olsaydı, bugün gramı 1708 TL olan 24 ayar altın hesabına göre ikramiyelerin 9052 TL olması gerektiğini belirtti.
Emekli İkramiyesi 10 Bin Liraya Yükseltilmeli
Ergün açıklamasında şu anki bayram ikramiyelerinin 2000 TL’yi ancak bulduğunu ve bu şekliyle de sadece 1,18 gr altın alınabildiğini aktardı.
Tüm bu sebeplerden kaynaklı emeklinin bayram ikramiyelerinin alım gücünün, 2018 yılında ilk verildiği değere yükseltilerek 10 Bin TL’ye çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Sonraki ödeme dönemleri içinse artışların enflasyona endekslenmesi gerektiğini bildirdi.
Ekim’de yapılacak düzenlemede de en düşük emekli aylığı 15 bin TL seviyesine çıkarılması gerektiğini vurgulayan Ergün, şu şekilde konuştu;
“7 bin 500 TL üzeri aylık aldıkları için adeta cezalandırılan emeklilerimizin aylıklarına da kök ücretlere yansıtılacak şekilde 8 bin 77 TL seyyanen zam yapılarak, enflasyon karşısındaki kayıpları karşılanmalıdır.”