Piyasanın en popüler meme token’ı konumundaki Dogecoin’in en büyük destekçilerinden biri olarak kabul gören ünlü iş adamı Elon Musk’ın başı dertte!
Musk ve şirketleri Tesla ile SpaceX, Dogecoin’i (DOGE) desteklemekle birlikte bir piramit şeması dolandırıcılık organizasyonunun parçası oldukları gerekçesiyle dava edildi.
Musk’a 258 Milyar Dolarlık Dava Açıldı
Suçlamayı yapan milyarder yatırımcı Keith Johnson, DOGE‘nin “büyük aptalları kandıran bir sahtekarlık” olduğunu iddia ederken, New York Güney Bölge Mahkemesi’nde Musk ve şirketlerine 258 milyar dolarlık dava açtı.
Johnson suçlamasında; “Davalılar 2019’dan bu yana Dogecoin’in hiçbir değeri olmadığını biliyorlar ve buna rağmen Dogecoin’i ticaretlerinden kâr elde etmek için çeşitli kanalları kullanarak teşvik ediyorlardı. Musk, dünyadaki en zengin adam olarak kendi konumunu kullandı ve Dogecoin piramit şemasını kâr, pozisyon ve eğlence için manipüle etti” ifadelerini kullandı.
Kendisini “sanıklar tarafından organize edilmiş Dogecoin piramit şeması ile dolandırılan bir Amerikan vatandaşı” olarak lanse eden Johnson, 86 milyar dolar ve buna ek olarak 172 milyar dolar tutarında tazminat talebinde bulundu.
“Dogecoin Ticareti Bir Kumar”
Musk’ın meme kripto para birimini tanıtmasını engelleyen mahkeme emri de isteyen Johnson’ın bir diğer talebi ise Dogecoin ticaretinin ABD ve New York yasalarına göre kumar teşkil ettiğinin beyan edilmesi.
Davada kullanılan diğer kanıtın, Elon Musk’ın bir finans uzmanını oynadığı “Saturday Night Live” adlı televizyon programında Dogecoin hakkında yaptığı konuşma olduğu belirtiliyor.
Johnson ek olarak , Dogecoin’in Twitter üzerinden beslenen, teşvik edilen ve manipüle edilen “yasadışı bir kimlik avı şirketi” olduğunu savunuyor.
Piramit Şeması Nedir?
Halk arasında saadet zinciri adıyla da bilinen piramit şeması, sisteme dahil olan bir üyenin yeni bir üyeyi sisteme davet ederek para kazanması şekline dayalı bir iş modelidir. Şema, her yeni katılımcının farklı katılımcılar bulması koşuluyla para ya da mal varlığı kazanacağının vadedildiği bir dolandırıcılık yöntemi olarak biliniyor.