Ünlü iş adamı Elon Musk’ın 44 milyar dolarlık Twitter anlaşması son dönemin en çok konuşulan gelişmeleri arasında. Satın alma işlemleri için yürütülen görüşmelerin bazı gerekçeler gösterilerek askıya alınması da en az ilk gelişme kadar ses getirmişti.
kolayca yatırım yapın
Ancak görünen o ki Musk, özellikle sosyal medya dünyası için büyük etkileri olan bu mega satın alma işleminden henüz vazgeçmiş değil.
Musk’ın Twitter Anlaşmasını Bozan 3 Etken Var
Salı günü Bloomberg’in ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte konuşan iş adamı, devralma ile ilerlemeden önce halledilmesi gereken bir dizi “çözülmemiş mesele” olduğunu söyledi ve bunları üç maddede toparladı.
Geçtiğimiz ay içinde platformdaki sahte ve spam hesapların sayısının tespiti için görüşmeleri geçici olarak askıya aldığını açıklayan Musk, içerik denetimi ve ifade özgürlüğü gibi konu başlıklarındaki mücadeleci duruşuyla bu satın alma için hala istekli görünüyor.
Tesla ve SpaceX CEO’su, Twitter satın alımını tamamlamadan önce üstesinden gelmesi gereken üç ana engeli detaylarıyla paylaştı.
Sahte Hesaplar
Musk, konuşmasında öncelikli olarak Twitter’daki sahte hesapların sayısıyla ilgili endişelerini gizlemedi. Sahte hesaplar ve botlarla sosyal medya platformlarını manipüle etme girişimlerinin yeni bir durum olmadığı bilinse de Musk, Twitter’dan kaç kullanıcısının gerçek olduğuna dair daha fazla netlik istediğinin altını çizmeye devam etti.
Şirketten yılın ilk üç ayında sahte hesapların, kullanıcıların tamamının yüzde 5’ini aşmadığını duyurusu gelse de Musk’ın bu konudaki şüpheci yaklaşımının sürdüğü “bu konuda hala bir çözüm bekliyoruz ve bu çok önemli bir konu” sözleriyle belli oldu.
Borç Finansmanı
Musk’a göre Twitter satın alma işleminin önündeki ikinci büyük engel, bunu finanse etmek için gereken borç kısmı.
ABD Menkul Kıymetler Borsası’na, şirketin satın alınması taahhüdünü nakit olarak 33.5 milyar dolara çıkardığını bildiren Musk ayrıca Oracle’ın kurucu ortağı Larry Ellison ve kripto borsası Binance dahil olmak üzere yatırımcılardan 7.1 milyar dolarlık öz sermaye finansmanı taahhütleri almıştı.
Musk, finansmanın geri kalanının banka kredileri şeklinde geleceğini ancak bunun tam olarak nasıl sonuçlanacağının belirsizliğini koruduğunu ifade etti. Dünyanın en zengin adamı olmasına rağmen Musk’ın servetinin çoğu Tesla hissesine bağlı ve krediler için teminat olarak milyarlarca dolar değerinde hissesini satıp rehin verdi.
Hissedar Onayı
Satın alımın tamamlamasının önündeki son engel ise Twitter hissedarlarının onayı. Yatırımcıların anlaşmayı Temmuz sonu veya Ağustos başında oylamaları bekleniyor.
Musk’ın satın alma için yeterli hissedar desteği alıp almayacağı belirsizliğini koruyor. Bazı Twitter hissedarları, geçtiğimiz ay sürecin kaotik yönetimi nedeniyle Musk’a ve şirketin kendisine dava açmıştı.
Musk, borç finansmanı konusundaki gelişmeler olumlu tamamlansa bile “Sonrasında hissedarlar lehte oy verecek mi?” derken, son olarak “Bunlar – sahte hesap sorunuyla birlikte – işlemin tamamlanabilmesi için çözülmesi gereken üç şey” ifadelerini kullandı.