ABD’li ilaç devi Eli Lilly, Hong Kong merkezli Insilico Medicine tarafından yapay zeka kullanılarak geliştirilen ilaçları küresel pazara sunmak için 2,75 milyar dolara ulaşabilecek bir anlaşmaya vardı.
Şirketlerin yaptığı açıklamaya göre, anlaşma Insilico’ya peşin olarak 115 milyon dolar verecek, geri kalan kısım ise düzenleyici ve ticari kilometre taşlarına ve gelecekteki satışlardan elde edilecek telif haklarına bağlı olacak.
Insilico’nun kurucusu ve CEO’su Alex Zhavoronkov, CNBC’ye verdiği demeçte, Insilico’nun üretken yapay zeka araçlarını kullanarak en az 28 ilaç geliştirdiğini ve bunların neredeyse yarısının klinik aşamada olduğunu söyledi. Şirket Aralık ayında Hong Kong’da halka arz edildi ve hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50’den fazla değer kazandı.
Zhavoronkov, “Birçok açıdan Lilly, yapay zekanın bazı alanlarında bizden daha iyi,” dedi ve ABD’li ilaç devi Lilly’nin biyoloji, kimya ve otomasyonu tek çatı altında birleştiren “tek bir kişiye” sahip olduğunu belirtti.
Anlaşmanın bir parçası olarak Insilico’nun, biyoteknoloji geliştirme için Lilly’nin Gateway Labs topluluğuna katılacağını da sözlerine ekledi. Bu duyuru, 2023’ten beri birlikte çalışan iki şirket arasındaki ortaklığı güçlendirdi.