
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 11. Kalkınma Planı Kapsamında 2023 yılına kadar denizlerde hidrokarbon arama faaliyetleri için 26 adet sondaj yapılacağını söyledi. Yine aynı dönem için madencilik sektöründe 10 milyar dolar ihracat hedeflendiğini açıkladı.
Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliği gibi bir sorunu kalmadığını ifade eden Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali‘nin ilk ünitesinin de 2023 yılında devreye alınacağını belirtti.
Elektrik tüketimi 2018 yılı itibarıyla 305 milyar kilovatsaate ulaştı.Bu rakamın 2000’li yıllardakine kıyasla %134 kat arttığını açıklayan Bakan Dönmez, elektrik tüketiminin de son 15 yılda %5,3 oranında artış gösterdiğini dile getirdi. Bu yılın ilk 10 ayında 252,2 milyar kilovatsaat elektrik tüketimi yapıldığını, bunun %36’sının kömürden, %46 sının ise yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiğini açıkladı.
Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının oranının %64 seviyesi ile şimdiye kadarki en yüksek orana ulaştığını belirtti. Ekim sonu itibarıyla elektrikte kurulu gücün 91 bin 70 megavata çıktığını, son 19 yılda elektrik üretim santrali sayısının 27 kat artarak 8 bin 112’ye ulaştığı bilgisini paylaştı.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve ihtiyacımızı karşılamak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji payının artırılmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti. Bu amaç doğrultusunda güneş, rüzgar, kömür, jeotermal, hidrolik ve yenilenebilir kaynakların payının artırıldığını açıkladı.
Elektrik enerjisi üretim tesislerinin de son yıllarda ivme kazanarak artış gösterdiğini söyleyen Dönmez, küresel elektrik üretiminin dörtte birinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını anlattı. Bu kaynaklardan 2000’li yıllarda 34 milyar kilovatsaat elektrik üretilirken, 2018 yılında bunun 99 milyar kilovatsaate çıktığını aktardı.
Türkiye’nin elektrikte de doğal gazda da arz sorunu kalmadı.2018 yılının Haziran ayında açılışı yapılan TANAP Projesi’nin Avrupa’ya gaz arz edecek kısmının çalışmalarının da tamamlandığını belirtti. Ekim sonu itibarıyla 3 milyar 180 milyon metreküp gaz taşındığını anlatan Bakan Dönmez, “Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa ayağını oluşturan Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı Projesi’nin 2020’de ticari işletmeye alınarak akabinde yıllık 10 milyar metreküp Azeri gazının Avrupa’ya arz edilmesine başlanacaktır.” açıklamasında bulundu.
Bu yıl ülkemizde 117 petrol arama, üretim ve tespit kuyusu açıldığını, potansiyeli yüksek olan yerlerdeki arama çalışmalarının da hızla devam ettiğini dile getirdi. Artık ülkemizde doğal gaz ve elektrik arzında güven sorunu kalmadığını, Trakya’da Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahasında yapılan çalışmalar sayesinde 300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacını karşılayacak doğal gaz üretim kapasitesine ulaşılacağını kaydetti.
Doğu Akdeniz’deki çalışmalara da değinen Enerji Bakanı, Türkiye’nin hiçbir tehdite kulak asmadan çalışmalarını sürdüreceğinin altını çizdi. KKTC halkının çıkarlarını korumak ve meşru haklarından taviz verilmemesi amacıyla sondaj faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi.