Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Türkiye’nin Elektrikte Kurulu Gücü 2019/Kasım’da 85 Milyon Megavatı Aştı

Kasım ayında elektrik üretimi %1,52 azaldı. Lisanslı kurulu güç bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2,32 oranında artış gösterdi.
Türkiye’nin Elektrikte Kurulu Gücü 2019/Kasım’da 85 Milyon Megavatı Aştı
Son Güncelleme: 
Yorum

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu  (EPDK) tarafından yayımlanan 2019 Kasım Ayı Elektrik Piyasası Raporu’na göre, Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi söz konusu dönemde %1,52 azalarak 23 milyon 137 bin megavatsaate düştü. Öte yandan lisanslı elektrikte kurulu gücü 85 milyon 30 bin megavate ulaştı.

EPDK verilerine göre elektrik üretiminin en büyük payını %25,67 ithal kömür üstlendi.

Elektrik Kurulu GücüKasım ayında lisanslı elektrik üretiminin geri kalan %24,04’ü doğal gaz, %17,47’si linyit ve %16,10’u barajlı hidroelektrik santrallerinden karşılandı. Daha az olan kısmı ise sırasıyla rüzgar, jeotermal, akarsu, taş kömürü, biyokütle, asfaltit, fuel-oil, güneş ve motorin kaynaklarından sağlandı.

Toplam abone sayısı 2018 yılının Kasım ayına kıyasla %2,45 artışla 44 milyon 873 bin oldu. 2019’un Kasım ayında ticari alanda faaliyet gösteren tüketicilerin sayısı %1,9, aydınlatma tüketicilerininki %3,88 oranında düşüş gösterdi. Buna karşın sanayi tüketicilerinin sayısı %16,44, tarımsal sulama tüketicilerinin %2,84 ve mesken tüketicilerinin sayısı %3,34 oranında arttı.

Kasım’da faturalanan elektrik tüketiminin %43,4’ü sanayi, %25,5’i ticarethane ve %23,57’si de mesken aboneleri tarafından sağlandı. Söz konusu dönemde lisanslı elektrikte kurulu gücü yıllık bazda %2,32 artarak 85 milyon 30 bin megavate ulaştı. Bunun %30,53’ü doğal gaz, %24,28’si barajlı hidroelektrik ve %11,88’i linyit santrallerinden sağlandı.

Kasım ayında 236 bin 63 ton LPG ithalatı yapılırken, ilk sırada Cezayir yer aldı.

LPG ÜretimiBu dönemde Türkiye’nin LPG ithalatı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %25,75 oranında azaldı. En çok ithalat yapılan ülkelerin başında Cezayir yer alırken onu; ABD, Kazakistan, Norveç, İngiltere, Libya, Hollanda, Santa Kitts ve Nevis ile Rusya izledi.

%32,60 oranında artış gösteren üretim 86 bin 214 tona dayandı. Bu dönemde dağıtıcılara 273 bin 247 ton otogaz, 57 bin 864 ton tüplü LPG ve 7 bin 771 ton dökme LPG satışı yapıldı. Toplam LPG satışı yıllık bazda %6,88 oranında artış gösterdi. Otogaz satışlarının %9,61’lik arttığı dönemde tüplü LPG %0,57, dökme LPG %18,90 azaldı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu