Edelman Güven Barometresi 2023 sayısı yayımlandı. Raporun giriş metninde ekonomik kaygı, dezenformasyon, kitlesel sınıf ayrımı ve liderliğin başarısızlığı tarafından tetiklenen toplumsal kurumlara olan inanç eksikliği gibi faktörlerin derin ve tehlikeli kutuplaşmayı meydana getirdiği belirtildi.
Anket katılımcılarının yüzde 53’ünün ülkelerinin bugün geçmişte olduğundan daha fazla bölünmüş durumda olduğunu söylediği kaydedildi.
Rapora göre ekonomik iyimserlik giderek azalıyor. Ankete katılanların yüzde 40’ı, kendilerinin ve ailelerinin gelecek beş yıl içinde daha iyi durumda olacağını bildirdi. Bu oran bir önceki yıl 10 puan daha fazlaydı.
Güvensizlik Kutuplaşmayı Doğurur
Düşük gelirli haneler arasında kurumlara karşı artan güvensizlik düzeylerini de belirleyen Edelman Güven Barometresi’ne göre ekonomik karamsarlığın en yüksek olduğu ülkeler arasında ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya gibi dünyanın en iyi ekonomileri de yer alıyor.
Ailelerinin beş yıl içinde daha iyi durumda olacağını düşünenlerin oranı Japonya’da yüzde 9, Almanya’da yüzde 15, İngiltere’de yüzde 23 ve Amerika’da yüzde 36.
1 Kasım – 28 Kasım arasında, 28 ülkede 32.000’den fazla katılımcıyla yapılan anket, toplumların pandemi ve enflasyonun etkileriyle nasıl bölündüğünü de ortaya koydu.
Anketi yayımlayan Richard Edelman, kitlesel sınıf ayrımına dikkat çekti. Bu durumun pandemi döneminde sağlık sektöründe net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Edelman, şimdi de aynı durumun yüksek enflasyon nedeniyle yaşandığını ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün salgının yoksul ülkelerdeki etkisinin daha yüksek olduğu yönündeki somut bilgisine atıfta bulundu.
Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, merkez bankalarının yüksek enflasyonu durdurmak için aldığı kararların küresel ekonomiye dair belirsizliği artırdığı ifade edildi.