
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Adım Adım Ekonomi Trabzon-İş Dünyası Buluşması’nda yaptığı konuşmada ekonomik göstergelerde en kötüsünün geride kaldığı söylemini yineleyerek, enflasyonda Eylül’de tek haneye ineceğimizi belirtti. Albayrak, mevsimsel koşulların iyileşmesi ve alınan tedbirlerin etkisiyle önümüzdeki dönemde enflasyonda tek haneli rakamların görüleceğini dile getirdi.
Hemen hatırlatalım en son açıklanan rakamlara göre enflasyon yıllık bazda %19,67 oranında artış gösterdi. Hal böyle olunca ekonomistler Albayrak’ın hedefleri konusunda fikir ayrılığına düşerek, tek hane ihtimalleri üzerinde değerlendirmede bulundu.
GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Eylül enflasyonunda tek hane ihtimaline yönelik konuştu.Enver Erkan, Eylül ayında %9,9 enflasyonun görülebilmesi için TÜFE’nin 390,84’ün %9,9 üzeri olan 429,53 olarak gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. 2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırım tweeti ile kur atağı yaşandığını ve enflasyonun aylık bazda en kötü darbeyi aldığını dile getirdi. 2018 Eylül ayında alınan darbe haricinde, son 10 yılda aylık değişimin ortalama %1’in altında seyrettiğini ekledi.
Albayrak’ın açıklamalarına istinaden hesaplama yapan Erkan, bu yıl içerisinde geçen sene olduğu gibi bir kur şokunun yaşanmaması, mevsimsel koşulların gıda arzını destekleyici etkisi olması halinde enflasyonda gerileme olacağını öngördü.
“Buna göre; Eylül 2019 enflasyonu Eylül 2018 enflasyonu olan yüzde 6,30’un ne kadar altında gelirse, yıllık enflasyon da Eylül ayında o kadar sert düşecektir.” ifadesini kullanan Erkan, Albayrak’ın tek hane hedefini söylerken bu baz etkisini dayanak noktası olarak almış olabileceğini söyledi.
Ekonomi profesörü Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda dikkat çekici bir konuya vurgu yaptı.Enflasyon sene sonuna Tek haneye inecekmiş. İner.
Enflasyondan bir sıfır atarsak iner!— Özgür Demirtaş (@ProfDemirtas) March 19, 2019
Enflasyonun tek haneye ancak bir sıfır atılması halinde ineceğini söyleyen ünlü ekonomist, bunu mümkün kılacak durumlar üzerinde durdu. Turizm gelirlerinin artması, bunlardan sağlanacak döviz gelirleri, Avrupa’da gevşek para politikasının devam etmesi ve bunun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yansıması gibi durumları olumlu faktörler arasında sıraladı.
Demirtaş olumsuz durumları ise; kısa vadeli çözümlere odaklanarak uzun vadeli programların yapılmamasını, Avrupa Birliği bölgesindeki yavaşlamanın ihracata olumsuz etkisini ve üretici tarafında hissedilen enflasyon şeklinde açıkladı.
Ekonomi yazarlarından Abdurrahman Yıldırım ise enflasyonun Mart ayından itibaren aylık bazda %1 arttığı varsayıldığında tek haneye inebileceğini yorumladı.Seçimlerden sonra hükümetin zamları makul düzeyde tutmasının tek hane hedefine yaklaşma konusunda yardımcı olacağını söyleyen Yıldırım, Mart’tan itibaren aylık %1 artışla gidildiği düşünüldüğünde yıllık %12 enflasyon sonucu çıktığını aktardı. Tek haneye düşüşün %9,3 ile Eylül ayında gerçekleşebileceğini, Ekim’de %7,5’e inebileceğini ancak Kasım ve Aralık’ta yeniden çift haneye çıkacağını öngördü.
Bakan Albayrak’ın bahsettiği Eylül enflasyonunun tek haneye inmesini sağlayacak temel faktörün %6,3’lük Ekim 2018 enflasyonu olduğunu belirtti. Yıldırım; “Yıllık hesaptan bu oran çıkıp yerine yüzde 1 gelince bir ayda 5,3 gerileme meydana geliyor. Enflasyon %15’ten %0’un altına iniyor.” şeklinde açıklamada bulundu.