Dün açıklanan işsizlik verileri ve veri değerlendirmeleri, ekonomiye yönelik endişeleri artırdı. Görüş bildirenlerden biri ünlü ekonomist Dr. M. Murat Kubilay olurken “hayat pahalılığı ile birlikte işsizlikle iktisadi buhranın en boğucu dönemindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
İktisatçı Mahfi Eğilmez de işsizliğin yanında açıklanan sanayi üretimine atıfla, “Sanayi üretimi düşüyor, işsizlik yükseliyor. Ekonomi stagflasyona gidiyor.” yorumuyla gündeme geldi.
Bilmeyenler için stagflasyon, durgunluk ve enflasyonun aynı anda yaşandığı durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselir.
Stagflasyon endişeleri hala gündemdeyken bugün, gelişmelerle ilgili yeni yorum, Tunç Şatıroğlu’ndan geldi.
Ünlü ekonomist, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ekonominin stagflasyona değil resesflasyona girdiğini düşünüyorum.” dedi.
Şatıroğlu, resesflasyonun tanımına ilişkin gelen “resesflasyon, kişi başına düşen milli gelirin azalması, işsizliğin artması, üretimin azalması gibi zirveye ulaşan olumsuz faktörlerin bir arada toplanmasıdır” şeklindeki kullanıcı yorumunu doğruladı.
Şatıroğlu, ekonomiye dair önceki değerlendirmesiyle de dikkat çekti.
“Gevşek para politikası devam ederse ekonomide daralma sürecek. Çok gevşek para politikasına geri dönülürse daralma azalacak. Her iki durumda da küresel ölçekte yüksek enflasyon devam edeceği için alım gücünde kalıcı yükseliş olmayacak.” dedi.
Altın ithalatına yasaklar koyan, ihracatçıya zorla döviz bozdurtan, enflasyonun ölçümündeki güven sorununu çözemeyen bu ekonomi yönetiminin kaybolan alım gücünün yerine getirilmesi sorununu çözme kapasitesinin bulunduğuna inanmadığını belirtti.
Geçen yıl açıkladıkları OVP’nin 2024 sonu enflasyon tahmini olan yüzde 33’ün de geleceğine inanmadığımı söylediğin anımsatan ekonomist “Beceremediler. Yıl sonunda enflasyon yüzde 33 olmayacak. O iş bunları aştı” ifadelerini kullandı.