
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin ekonomik güven endeksi rakamlarını yayımladı. Şubat ayında 79,4 seviyesine yükselen endeks, Mart’ta %3,1 oranında artarak 81,9 oldu. Endeksteki bu artış tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve inşaat sektörü güven endekslerindeki olumlu verilerin etkisinden kaynaklandı.
Şubat ayında 96,9 olan reel kesim güven endeksi Mart’ta 99,3’e yükseldi.Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmesini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak hazırlanan ekonomik güven endeksi Mart’ta bir önceki aya kıyasla %3,1 oranında artış gösterdi. Bu dönemde hizmet sektörü güven endeksi 81,6 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki ayın verisi olan 79,5 düzeyinden %2,6 oranında artış gerçekleşmiş oldu.
Şubat ayında 90,8 olan perakende ticaret sektörü endeksi, Mart’ta %0,1 oranında gerileyerek 90,7’ye indi. Şubat ayında 51,8 olan inşaat sektörü güven endeksi ise %4,4’lük artış oranıyla 54,1’e çıktı. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösterirken, Mart ayında %3’ün üzerinde artışla 81 seviyesinin üzerine çıkması yapılan müdahalelerin olumlu sonuç verdiğine yorumlandı.
Mart ayında hanenin maddi durum beklenti endeksi %4 artarak 78,3’e çıkarken, uzmanlar bu durumda tanzim satışlarının, marketlerde sürdürülen kampanyaların ve elektrik ve doğal gaz gibi bazı büyük harcama gruplarında zam yapılmayacağına dair taahhüt verilmesinin etkisi olduğunu belirtti. Yılın üçüncü ayında halkın önümüzdeki 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi 78,6 seviyesinde gerçekleşti.