Açıklanan son veriler, Türkiye’de işsizliğin ve enflasyonun artmaya devam ettiğini gösterdi. Açlık sınırı asgari ücretin üzerindeyken sıkı para politikası sürdürülüyor. Mevcut ekonomik durum, pek çok ekonomiste göre stagflasyona işaret ederken bir diğer endişe verici yorum da Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy’dan geldi.
Ulusoy, ekonomik buhranın yıllar önce başladığını ve düzlüğe ulaşmanın daha çok uzun yıllar alacağını söyledi. X hesabı üzerinden şu sözlerle değerlendirmede bulundu.
“Eskiden ekonomik sorunlar gelip geçiyordu. Akıllı insanlar vardı, konusunda uzmanlaşmış. Yeni tip sorunumuz 2018’de birikmiş vurgunla başladı. Sorun ekonomik değil, tercihti. Zamanla ekonomik buhrana dönüştü. Daha çok uzun yıllar alacak düzlüğe ulaşmak. Kimse kimseyi kandırmasın.”
Temmuz’da yüzde 62’ye gerileyen enflasyon hakkında da yorum yaptı.
Hedef enflasyon oranının doğal işsizlik oranına benzediğini söyleyen Ulusoy, kalkınmış ülkeler için ikisinin de yüzde 2-3 aralığında gerçekleştiğini belirtti.
“Biz ekonomistler buna olması gereken, piyasayı zinde ve kararlı tutan oranlar deriz. Siz o oranları “sıfır” olarak kabul edin.” dedi.
Türkiye ekonomisinin son 10 yılda büyümediğini hatta küçüldüğünü dile getiren Ulusoy, “Bizim grubumuzdaki ülkeler 10-15 yılda kişi başı reel gelirlerini yüzde 100 artırdılar. Biz orta gelir tuzağında, tuzağı kendi elimizle hazırlıyoruz.” ifadeleriyle dikkat çekti.
Borsa hakkında da değerlendirmede bulunan ünlü ekonomist şu ifadeleri kullandı:
“Ekonomik buhranı yaşayan bir ülkenin vatandaşları yurtdışı fiyatları daha ucuz buluyorsa, borsada manipülasyon artar. Carry-trade ise inanılmaz bir gelir transferi yaratır.”