Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ekonomik Aktivite İvme Kaybetti: TCMB Sıkılaşmayı Sürdürecek

Bugün açıklanan Türkiye büyüme verilerinin ardından ikinci yarıda yavaşlama uyarısı, Merkez Bankası için sıkılaşmanın süreceği tahmini geldi.
Ekonomik Aktivite İvme Kaybetti: TCMB Sıkılaşmayı Sürdürecek
HABER GİRİŞ

Haftanın beklenen makroekonomik verilerinden çeyreklik dönemsel gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) raporu, bu sabah açıklandı. Rapora göre Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,5 büyüdü. Ancak bu piyasa konsensüsünün (yüzde 3,2) ve ING tahmininin (yüzde 3,5) oldukça altında kaldı. Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan ING Ekonomisti Muhammet Mercan, Türkiye’deki ekonomik faaliyetin yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybettiğini söyledi.

Aynı zamanda yüksek frekanslı göstergeler, 2024’ün ikinci yarısında bir yavaşlamanın daha belirgin hale gelme olasılığına işaret ettiğini ekledi.

Türkiye İstatistik Kurumu ayrıca, birinci çeyrek GSYİH büyümesini yüzde 5,7’den yüzde 5,3’e ve 2023 büyümesini yüzde 4,5’ten yüzde 5,1’e revize etti.

Buna göre, yılın ilk yarısında GSYİH büyümesi, yılın ikinci yarısındaki aşağı yönlü güçlerle birlikte yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

İkinci çeyrek performansı, mevsimsel ayarlamalardan sonra yüzde 0,1’lik zar zor olumlu bir çeyreklik büyüme oranına dönüşürken rakam birinci çeyrekteki nispeten mütevazı yüzde 1,4’lük okumaya kıyasla önemli bir ivme kaybını ortaya serdi.

GCM Yatırım Banner

Mercan, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yerel seçimler öncesinde kredi talebindeki artışla ilgili politika eylemlerinin ardından (Mart ayındaki beklenmedik faiz artışı, hem TL hem de döviz kredi büyümesini kontrol altına alma ve sistemdeki likiditeyi sterilize etme adımları dahil), iç talep tarafından yönlendirilen ekonomik faaliyet ivme kaybetti.

Yılın ikinci yarısında, iç talepte ek zayıflık sinyalleri varken, Merkez Bankası’nın TL mevduat oranlarını daha da yukarı çekmesi gereken son makroekonomik sıkılaştırma önlemleri, bankanın daha uzun süreli sıkı para politikası duruşuna dair daha fazla kanıt sağlıyor.”

Ekonomist, Türkiye’de sıkılaşan finansal koşullar, yavaşlayan reel ücret artışı ve işsizlik oranında muhtemel bir artışın, önümüzdeki dönemde ekonomik faaliyette daha fazla yavaşlama anlamına geldiğini vurguladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.