
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 18 Nisan’da gerçekleştirilen 2025’in ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı hakkında açıklama yaptı.
Bugünkü toplantıda ihracatın ithalat bağımlılığını azaltmaya, Türkiye’nin küresel ticaretten daha fazla pay almasını sağlamaya, teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek üretimi artırmaya yönelik ilave adımların kurul üyeleriyle istişare edildiğini belirtti.
Bu kapsamda uluslararası ticarette son dönemde artan korumacılık eğilimlerinin dış ticaret için oluşturabileceği olası risklerin ve fırsatların değerlendirildiği kaydedildi.
Basın açıklamasında öne çıkanlar:
- Program ile ekonomide dengelenme sağlanmış ve cari açık önemli ölçüde azalmıştır. Dezenflasyon süreci başarılı şekilde devam etmekte, yıllık enflasyon 10 aydır gerilemektedir.
- Program sayesinde ekonominin dayanıklılığı artmıştır. Yüksek ve kapsayıcı büyüme için rekabet gücümüzü ve verimliliğimizi artıracak yapısal reformları hayata geçiriyoruz.
- Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) ve HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile stratejik yatırımları ve yüksek katma değerli üretimi destekliyoruz.
- 2025 yılında başlayan İstihdamı Koruma Destek Programıyla tekstil, giyim, deri ve mobilya imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerimize çalışan başına ayda 2500 TL destek veriyoruz.
- Ülkemizde meydana gelen zirai don hadisesi, ilk tespit ve saha gözlemlerine göre bazı meyve çeşitlerini farklı oranlarda etkilemiştir. Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir risk bulunmamaktadır. Üretimin devamlılığı ve tüketicinin makul fiyatlarla gıdaya erişimi hususlarında önlemler alınmaktadır.