Ekonomi yönetiminin izlediği politikalar sonrasında derinleşen ekonomik kriz birçok sektörde etkilerini gösteriyor. Yaşanan ekonomik kriz, eğitimi de vurdu. Beykoz Üniversitesi’ndeki öğrenciler arasında büyük tepkilere yol açan yüksek eğitim ücreti zamları gündemde yerini aldı.
Bir öğrenci, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurarak bu zamlara tepki gösterdi. Ancak üniversite yönetimi, bu zamların Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon oranlarına dayanarak değil, Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine dayanarak yapıldığını savundu.
Üniversitenin rektörlüğünden gelen yanıtta, ENAG’ın Mart ayı enflasyon oranını yüzde 124,63 olarak açıkladığı vurgulandı. Üniversitenin mütevelli heyetinin bu orana dayanarak zamları belirlediği vurgulandı.
Öğrenciler Zaten Burslu Olarak Eğitim Alıyor
Üniversite tarafından yapılan açıklamada, öğrencilerin yüzde 15’inin tam burslu olarak eğitim aldığı ifade edildi.
Ayrıca, “Öğrenim ücretleri her yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen kontenjanlar doğrultusunda ülkedeki enflasyon, akademik personel maaş artışları ve program özelinde giderler göz önünde bulundurularak mütevelli heyeti tarafından belirlenmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
2023 ve 2024 yılları arasında üniversitede görev yapan akademik personelin maaşlarının ortalama yüzde 135 oranında arttığı belirtildi.
Akademik personele yasal gereklilikler doğrultusunda iki kez daha maaş artışı yapılacağı, idari personel maaşları ve genel giderlerin de enflasyonla orantılı olarak artacağı ifade edildi.
Mart ayı enflasyonunun TÜİK tarafından yüzde 68,50 olarak açıklandığı ancak ENAG’ın aynı dönem için yüzde 124,63 olarak açıkladığı belirtildi. TÜİK verilerine göre en yüksek enflasyon artışının eğitimde olduğunun da altı çizildi.