Kahramanmaraş merkezli, 6 Şubat’taki depremlerin ardından tüm vatandaşlar bölgeye yardım eli uzatıyor. Depremzedelerin barınma ihtiyacı bölgedeki en elzem ihtiyaçlardan biri ve bu konu için çeşitli kurum ve kuruluşlar çalışmalarda bulunuyor.
Barınma ihtiyacına yönelik Bursa Borsa İstanbul Anadolu Lisesi ile Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi harekete geçti. Söz konusu liselerin Olgunlaşma Enstitüsü’nün öğretmen ve öğrencileriyle çalışmalara başladığı belirtildi.
Çalışmaların, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) standartlarında yapıldığı ve çadır üretimine başlandığı kaydedildi.
Depremzedelerin İhtiyaçlarına Yönelik Çalışılıyor
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, afetzedelerin ihtiyaçlarına yönelik her alanda, mesleki eğitimin üretim kapasitesini kullanmaya başladıklarına dikkat çekti.
Salgın döneminde de meslek liseleri o anki süreçte ihtiyaç duyulan malzemelere yönelik üretimler yapmıştı.
Pandemi sürecini anımsatan Gür, bugün de özellikle meslek liseleri ve hayat boyu öğrenme kurumlarının üretim kapasitelerini ihtiyaçlar doğrultusunda deprem bölgesine yönlendirmeye başladıklarını bildirdi.
Ekmek, Yemek, Kumanya ve Tulum gibi Birçok Destek Sağlandı
Türkiye’de meslek liselerinin ekmekten yemeğe, kumanyadan tulum ve battaniyeye kadar birçok alanda deprem bölgesinin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıldığını paylaştı.
Bursa’daki 3 okulda Milli Eğitim Bakanı Mahmur Özer ile afet çadırı üretim çalışmalarına başlandığını bildiren Gür, çadırın bir metal ve bir de tekstil olmak üzere iki bölümden oluştuğunu kaydetti.
Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde çadırların metal bölümünün yapıldığını bildirdi. Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Olgunlaşma Enstitüsü’nde ise çadırın tekstil kısmının üretildiğini aktardı.
Çadırlar Yanmaz Kumaştan Yapılıyor
Bursa ve diğer illerde üretilen bütün çadırların özellikle yanmaz kumaştan yapıldığını ve AFAD’ın hazırladığı şartnameye uygun olarak üretildiğine dikkat çekti.
Afet bölgesine gönderilecek çadırlar için bütün teknik detaylara dikkat edildiğini ve dünya standartlarına uygun bir şekilde üretildiğini vurguladı. Üretimi tamamlanan 410 adet çadırınsa afet bölgesine ulaştırıldığını ekledi.
38 Ton Kuru Gıda ile Seyyar Mutfak Kuruldu
Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatıyla Pazarcık merkezli depremden hemen sonra Hatay’ın Kırıkhan ilçesine 38 ton kuru gıda ile seyyar mutfak kurduklarını ifade etti.
Gür yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kısa sürede 100’e yakın seyyar mutfağın kurularak depremzedelerin beslenme ihtiyacının karşılandığını dile getirdi.
Tüm bunların ardından sırayla soba ve tulum ihtiyacına yönelik üretimlerin de yapıldığını belirtti.
KAYNAK: AA