
Finlandiya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcısı Olli Rehn, Avrupa’nın savunma yatırımlarını birlikte finanse etmesi gerektiğini söyledi. Böyle bir yaklaşımın maliyetleri azaltacağını, süreci hızlandıracağını ve Euro’nun uluslararası rolünü güçlendirebilecek yeni bir güvenli finansal varlık yaratacağını belirtti.
ECB Başkanı Christine Lagarde, ABD’nin düzensiz ekonomik politikalarının Euro’nun küresel ölçekte dolardan pazar payı alması için fırsat sunduğunu söylemişti. Ancak bunun için Avrupa Birliği’nin uzun süredir duraksayan finansal entegrasyon sürecini yeniden başlatması gerekiyor.
Ortak savunma borçlanması, Avrupa’nın ve Euro‘nun geleceği açısından iki alanda avantaj sağlayabilir: Finans sektörünün düzgün işlemesi için gerekli büyük ve likit bir güvenli varlık yaratmak ve rezerv para birimi ihraç eden bir blok için gerekli olan savunma kabiliyetini artırmak.
Reuters’a röportaj veren Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, “Savunma, Avrupa’nın finansal mimarisini güçlendirebilecek başka bir güvenli varlık yaratma fırsatıdır. Eğer ortak savunma harcamalarının kamusal bir fayda olduğunu düşünüyorsak, o zaman ortak çözümlere de ihtiyacımız var,” dedi.
Bu tür harcamaların zaten yüksek olan ulusal borç seviyelerini daha da artırabileceğini kabul eden Rehn, Avrupa Birliği’nin bazı varlıkları üzerinde tutacak bir savunma kalkınma bankası kurarak bu harcamaların ulusal bilançolar üzerindeki yükünü hafifletebileceğini öne sürdü.

kolayca yatırım yapın
Avrupa uzun süredir tıkanmış olan finansal entegrasyon sürecine devam etmeyi tartışıyor. Ancak Rehn, Almanya’daki yeni hükümetin attığı cesur adımların bu konuda ilerleme kaydedilmesi açısından umut verdiğini söyledi.
Rehn, “Son dönemdeki gelişmeler beni cesaretlendirdi. Almanya’nın savunma ve altyapı harcamalarını büyük ölçüde artırma kararı çok önemli. NATO ülkelerinin de harcamaları artırma kararı önemli bir mali teşvik sağlayacak ve büyümeyi artıracaktır,” ifadelerini kullandı.
Avrupa’nın ayrıca tasarruf ve yatırım birliğini tamamlamak için net bir zaman çizelgesi belirlemesi gerektiğini söyleyen Rehn, bu sürecin 1 Ocak 2028’e kadar tamamlanması gerektiğini vurguladı. Rehn, “Mevcut ortam, Euro için önemli bir anı temsil ediyor ve bunu boşa harcamamalıyız,” dedi.
ECB’nin de bu sürece katkı sağladığını belirten Rehn, en önemlisi olarak bankanın fiyat istikrarı hedefini nihayet tutturduğunu ifade etti. Ancak küresel ekonomik çalkantıların enflasyonda oynaklığa neden olabileceği uyarısında bulunarak dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Görünümle ilgili risklerin iki yönlü olabileceğini belirten Rehn, “Benim görüşme göre hedefin altında kalma riski daha yüksek çünkü projeksiyonlarımız fiyat artışlarının 18 ay boyunca hedefin altında kalacağını gösteriyor. Döviz kuru, enerji fiyatları ve gümrük tarifeleri dezenflasyonist etki yaratıyor ve ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor; bu nedenle enflasyonun kalıcı şekilde yüzde 2’nin altında kalması riskine karşı dikkatli olmalıyız,” dedi.