Avrupa Merkez Bankası (ECB), tek para biriminin küresel rolünü artırmak amacıyla Euro likidite desteğine erişimi dünya genelindeki merkez bankalarına genişleteceğini Cumartesi günü açıkladı.
Aşırı finansal stres zamanlarında fon sağlayan bu destek mekanizması şu anda yalnızca birkaç merkez bankasına açık. Yeni düzenleme, belirli kriterleri karşılamaları koşuluyla, bu desteği dünya genelindeki merkez bankalarına genişletecek.
ECB Başkanı Christine Lagarde, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “ECB’nin daha değişken bir ortama hazırlıklı olması gerekiyor. Sanayi politikası daha iddialı hale geldikçe, jeopolitik gerilimler artarken ve tedarik zincirleri aksarken, finansal piyasa stresi daha sık yaşanacak.” dedi.
ECB’nin bu gerilimlerin Euro cinsinden menkul kıymetlerin zorunlu satışına yol açmasını önlemek istediğini bu nedenle merkez bankalarına ihtiyaç duyulduğunda Euro likiditesinin sağlanacağını garanti etmeyi planladığını söyledi.
“Dünya genelindeki merkez bankaları için son çare olarak kullanılabilecek bir borç vericinin varlığı, piyasa aksaklıkları sırasında erişimin sağlanacağını bilerek, euroya yatırım yapma, borç alma ve işlem yapma konusunda güveni artırıyor,” ifadeleriyle açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve dönmesinden bu yana doların sürekli değer kaybetmesiyle birlikte, Lagarde daha önce Euro’nun önemini artırma olasılığından bahsetmişti.
Yeni sistem 2026 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren uygulamaya konulacak. “Repo hatları” olarak bilinen bu imkan, 2020 yılında koronavirüs pandemisi sırasında geçici olarak kullanıma sunulmuştu.