Avrupa Merkez Bankası (ECB) Denetleme Kurulu Başkanı Claudia Buch, bugün yaptığı açıklamada, finans piyasalarının jeopolitik riskleri hafife aldığını ve ani satış dalgalanmaları potansiyelini artırdığını belirterek, banka düzenlemelerinin gevşetilmesine karşı uyardı.
ABD, son bir yıldır banka kurallarını gevşetiyor ve bu durum, bankaların aynı yolu izlememesi halinde eşitsiz bir rekabet ortamıyla karşılaşabileceği endişesiyle diğer ülkelerdeki düzenleyiciler üzerinde baskı oluşturuyor.
Buch, ECB’nin yıllık denetim raporunda, “Jeopolitik gerilimler artarken bu koruyucu önlemlerin korunması gerekiyor. Parçalanma veya standartların herhangi bir şekilde zayıflaması, bankaların olumsuz gelişmelere dayanma yeteneğini baltalayabilir.” dedi.
ABD ve İsrail’in İran’a karşı savaşının başlamasından bu yana banka hisseleri düşüş gösterdi, ancak piyasa hareketleri, gümrük vergileri ve savaşların belirsizliği artırdığı geçen yıla benzer şekilde düzenli oldu.
Buch, bankaların yeterli sermayeye sahip olduğunu ve gerekli tüm tamponlara sahip olduğunu, ancak risklerin yüksek kaldığını savundu.
“Bu belirsizlik, finansal stresin piyasa bazlı göstergelerine yeterince yansımıyor ve bu da riskin ani bir şekilde yeniden fiyatlandırılmasına yol açabilir,” ifadelerini kullandı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), bu yıl için bankaların jeopolitik risklere karşı dayanıklılığını güçlendirmeyi öncelikli bir hedef olarak belirledi ve önümüzdeki aylarda en büyük bankaları stres testine tabi tutacak.