Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, faiz oranlarının mevcut seviyesinden indirilmesini desteklemek için ekonomik görünümde beklentilerden köklü bir sapma olması gerektiğini söyledi.
Makhlouf, mevcut ekonomik gelişimin bankanın önceki tahminleriyle büyük ölçüde uyumlu olduğunu ve para politikasının “iyi bir yerde” olduğunu yineledi. Faiz oranlarının değiştirilmesi için “oldukça ikna edici kanıtlar” görmesi gerektiğini vurguladı.
ECB, son faiz indirimini Haziran ayında yapmış ve o tarihten bu yana oranları sabit tutmuştu. Piyasalardaki tarife belirsizlikleri, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Çin’den Avrupa’ya kayan ticaret gibi risk faktörlerine rağmen Makhlouf, şu anki duruştan memnun olduğunu belirtti.
Makhlouf, enflasyonun hedefin altında kalma riskinin, hedefin üzerine çıkma riskiyle dengede olduğunu ifade etti ve 2026 yılı için beklenen düşük enflasyon rakamları konusunda “tamamen rahat” olduğunu söyledi.
Enflasyon beklentilerinin sabitlendiğini belirten Makhlouf, bankanın sadece rakamlara değil, hedefin altında kalmanın ardındaki temel sebeplere odaklanması gerektiğini ve küçük sapmalara tepki vermekten kaçınılması gerektiğini ekledi.
ECB, Aralık ayında 2028 yılı için ilk tahminleri de içeren yeni ekonomik projeksiyonlarını açıklayacak, ancak Makhlouf bu projeksiyonlarda çarpıcı bir değişiklik beklemediğini belirtti.
Uluslararası ticaret düzeninin değişmesi, doğu sınırındaki savaş, ABD borsalarındaki aşırı değerlemeler, kredi standartlarındaki düşüş ve siyasi belirsizlik gibi risklerin hala bol olduğunu belirten Makhlouf, bu tek tek faktörlerden ziyade tümünün birleşimi nedeniyle gergin olduğunu dile getirdi.