
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugün yayımladığı bir ankete göre; jeopolitik ve ticaret gerilimlerinin baskısına rağmen Euro bölgesi şirketlerinin kredi talebi geçen çeyrekte artış gösterdi. ECB, bu çeyrekte de talepte bir artış daha olmasının muhtemel olduğunu ifade etti.
Şirketler için birincil finansman kaynağı olan banka kredileri, ECB’nin faiz oranlarını hızla düşürmesiyle son bir yıldır yavaş yavaş toparlanma sürecine girdi. Şirketler ABD ile yaşanan ticaret anlaşmazlığına rağmen genel görünüm konusunda iyimser kalmayı sürdürdü.
ECB, 155 büyük bankayla gerçekleştirdiği üç aylık ankete dayanarak şu açıklamayı yaptı: “Kredi talebi, faiz oranlarındaki düşüşle desteklenirken, küresel belirsizlikler ve ticaret gerilimleri nedeniyle baskı altında kaldı.”
ECB’nin Perşembe günü faiz oranlarını sabit tutması neredeyse kesin görünüyor. Ancak merkez bankası, yılın ilerleyen dönemlerinde daha fazla gevşeme için kapıyı açık tutacak ve piyasalar ECB’nin borçlanma maliyetlerini düşürme süreci bitmeden bir faiz indirimi daha yapmasını bekliyor.
Ankete göre, şirket kredileri için kredi standartları geçen çeyrekte değişmedi. Bu durum, önceki beklentiler olan hafif sıkışma ile çelişiyor. Bankalar, bu çeyrekte de önemli bir değişiklik öngörmüyor.
Tüketici kredilerinde belirgin sıkılaşma
Ekonomik görünüme ilişkin algılanan riskler, kredi standartlarının sıkılaşmasına katkı sunmaya devam etse de jeopolitik belirsizlikler ve ticaret gerilimleriyle doğrudan bağlantılı ilave bir sıkılaşma yaşanmadığı belirtildi.
Ticari gayrimenkul, imalat, toptan ve perakende ticaret, inşaat sektörlerinde kredi standartları sıkılaştırken, hizmet sektörlerinin çoğunda hafif bir gevşeme gözlendi.
Konut kredilerine olan talep, geçen çeyrekte önemli ölçüde artarken, ECB’ye göre bu artışın üçüncü çeyrekte de hızlı şekilde devam etmesi bekleniyor.
Mortgage standartlarında ise geçen çeyrekte hafif bir sıkılaşma yaşandı. Ancak bankalar bu çeyrekte hafif bir gevşeme bekliyor.
Tüketici kredilerinde ise geçen çeyrekte belirgin bir sıkılaşma oldu ve bankalar önümüzde dönemde daha fazla sıkılaşma bekliyor.