Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), bankanın Ukrayna’daki rolünü artırma hedefinde hissedar desteğini sağlamada kararlılıklarını bildirdi. Banka hissedarları, ödenmiş sermayenin bu desteği sağlamak için en verimli, etkili ve adil paylaşılan bir araç olduğunda anlaştı.
EBRD’nin bugünkü Semerkant’ta düzenlenen 2023 Yıllık Toplantısı’nda, Ukrayna konusundaki çalışmalar için ek hissedar desteğine ihtiyaç duyulacağı kabul edildi.
Söz konusu kapsam Ukrayna’ya 3-5 milyar euro ödendiği kaydedilirken, 2024 ve sonrasında sistematik bağışçı risk paylaşımına ihtiyaç duyulmadan yatırım yapılacağı bildirildi.
2022-23 Arası Dönemde Ukrayna’ya 3 Milyar Euro Yatırım
Gelişmekte olan ekonomilere borç veren kuruluş EBRD, Rus işgali ile mücadele eden Ukrayna’ya 2022-2023 arasındaki dönemde yatırım yapmak için 3 milyar euro konuşlandırdı.
Ukrayna’nın diğer ihtiyaçlarınınsa değerlendirildiği söylenen açıklamada, EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso şu şekilde konuştu;
“Ukrayna’yı desteklemekteki mali zorluğun boyutu göz önüne alındığında, hissedarların sağlayabileceği en etkili destek ödenmiş sermaye artırımıdır ve yıl sonuna kadar bir karar hazırlamak için hissedarlarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”
Söz konusu sermaye artırımının onaylanması halinde, banka hissedarlarının sermaye tabanını artırmayı üçüncü kez kabul etmiş olacağı anımsatıldı.
Ukrayna’da Reel Ekonomiye Odaklanılacak
Bankanın bu krizde oynayacağı benzersiz bir rol var. Ukrayna’da 30 yılı aşkın bir süredir ekonomik geçişi teşvik edecek olan EBRD, daha sonrasında savaşa acil müdahalesi ile reel ekonomiye odaklanacak.
Ukrayna’ya destek kararının, toplantıda onaylanacak üç önemli karardan biri olduğu kaydedildi. İkincisi ise Irak’ı ilk kez EBRD’nin güney ve doğu Akdeniz bölgesinin bir parçası olarak dahil edilerek bankanın faaliyetlerinin Sahra altı Afrika’daki ülkelere sınırlı bir şekilde genişletilmesi için resmi onay verilmesiydi.
Toplantıda alınan önemli kararlardan üçüncü ve son olanıysa, EBRD’nin sermayesini yönetme çerçevesi kapsamında modernize edilmesi oldu.