Gelir İdaresi Başkanlığı, kağıt halinde düzenlenen fatura, defter ve irsaliye gibi evrakların elektronik ortamda düzenlemesi için dijital dönüşüm süreci başlatmıştı. 1 Temmuz tarihinden itibaren yeni mükellefler dijital dönüşüm kapsamına dahil edilecek.
Başkanlık, geçtiğimiz yıllarda mükellef grupları ile sektörler itibarıyla e-belge uygulamalarına geçilmesine karar vermişti. Sektörler ve mükellefler, brüt satış rakamlarına göre bu uygulamalara geçiş yapıyor.
Kağıtla verilen fatura, arşiv fatura, müstahsil makbuzu ve defter gibi çok sayıda evrakta e-belge kullanılması zorunluluğu devreye sokuluyor.
Yeni Mükellef Grupları Ekleniyor
Gelir İdaresi Başkanlığı son düzenlemesiyle yeni mükellef gruplarına e-fatura kapsamına alacak. Brüt satış hasılatı 2022 yılı için 3 milyon TL veya üzerinde olan mükellefler, sektör ayrımı yapılmadan 1 Temmuz tarihinden itibaren e-faturaya geçme mecburiyetinde olacak.
İnternet satış platformları üzerinden veya elektronik ortamda gelir sağlayan mükellefler, geçen yıl için 500 bin ve üzeri hasılat sağlamışsa, söz konuşu e-fatura kapsamına dahil edilecek.
Motorlu taşıt veya gayrimenkul imal, inşa, alım, satım veya kiralama konusunda faaliyet gösteren kişiler, 2022 yılı için 500 bin TL ve brüt satış hasılatı elde etmişse 1 Temmuz tarihinden itibaren e-faturaya geçecek.
2024’te İkinci Aşama Uygulanacak
Söz konusu mükellefler 1 Ocak 2024’ten itibaren e-defter uygulamasına başlayacak. E-arşiv faturanın kurallara uygun şekilde düzenlememesi, gerçeği yansıtmayan farklı tutarlara yer verilmesi, kağıt olarak düzenlenmesi veya hiç düzenlenmemesi durumunda her belge için yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının yüzde 10’u oranında usulsüzlük cezası verilecek.
E-fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2022 yılında 10 milyon TL veya üzeri ciro elde eden mükellefler, sektör ayrımı olmadan 1 Temmuz’dan itibaren e-irsaliye sistemine geçiş yapacak. (AA)