Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) Haziran 2024 sonuçları açıklandı. Haziran 2024 itibarıyla TEBA verilerine göre yıllık enflasyon beklentisi Mayıs’taki yüzde 113 seviyesinde sabit kaldı. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise Mayıs’taki yüzde 92’den Haziran’da yüzde 93’e yükseldi.
kolayca yatırım yapın
Haziran 2025’e kadar olan 12 aylık dönemde enflasyon beklentisi ise yüzde 97 olarak ölçüldü. Yıllık enflasyon beklentisi ortalama yüzde 113, medyan yüzde 100, çeyrekler arası açıklık (IQR) 65, standart sapma 60 olarak kaydedildi.
Yıl sonu enflasyon beklentisi ise ortalama yüzde 93, medyan yüzde 90, çeyrekler arası açıklık (IQR) 50, standart sapma 53 olarak hesaplandı.
12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentisinin de yer aldığı raporda ortalama yüzde 97, medyan yüzde 100, çeyrekler arası açıklık (IQR) 50, standart sapma 64 olarak paylaşıldı.
Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Sabit Kaldı
TEBA verilerinde Haziran ayında yıllık ve yıl sonu enflasyon beklentilerinin sabit kaldığı gözlemlendi. Bu dönemde ekonomik güven göstergelerinde bozulma yaşanırken, manşet enflasyon rakamlarında zirveye ulaşıldı. Bu durum, TEBA değerlerindeki düşüş eğilimini durdurmuş olabilir.
İlk kez paylaşılan 12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentileri, yıl sonu beklentisinden daha yüksek çıktı. TEBA verilerine göre enflasyon beklentilerinin Haziran 2024-Aralık 2024 döneminde 21 puanlık bir düşüş yaşaması, ancak 2025’in ilk yarısında yeniden artışa geçmesi bekleniyor.
Yıllık enflasyon beklentisi, ortalama değerin medyan değerden daha yüksek olması nedeniyle sağa çarpık bir dağılım sergiledi. Bu, beklentilerin yüzde 113’ün altında olduğu kişilerin sayısının fazla olduğunu gösterdi. Yıl sonu ve 12-ay sonrası enflasyon beklentileri ise simetrik bir dağılım sergiledi.
Çeyrekler arası açıklık (IQR) değeri ise yıl sonu enflasyon beklentisinde 65’e düşerek katılımcılar arasındaki görüş birliğinin arttığına işaret etti.
En Yüksek Enflasyon Beklentisine Sahip Olan Grup: Emekliler
Ankete katılanların yüzde 88’i dayanıklı tüketim mallarını almak için şu anın uygun olduğunu öngörürken, bu grubun ortalama yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 92 iken, beklemeyi tercih edenlerin beklentisi yüzde 10 puan daha düşük kaydedildi.
Yerleşim tipine göre kırdan metropol alanlarına doğru gidildikçe enflasyon beklentisinin yükseldiğine dikkat çekildi. Metropolde yaşayanların, fiyatların yüzde 98 artacağını öngördüğü vurgulandı.
Çalışma durumuna göre incelendiğinde emekliler en yüksek enflasyon beklentisine sahipken, öğrenciler en düşük beklentiyi ifade ediyor. Bu durumsa emekli grubunun geçinme zorluğu yaşadığına işaret ediyor.
Gelir seviyesine göre bakıldığında düşük gelir seviyelerine sahip hanelerde, gelir düştükçe yıl sonu enflasyon beklentisi artıyor.