Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dünyanın En Pahalı Tahvilleri Neden Japonya’da Satılıyor?

Commonwealth Opportunity Capital Hedge Fonu CIO’su Adam Fisher, Japonya’daki 30 yıllık tahvillerin en fazla fiyatlanmış sermaye piyasası aracı olabileceğini söyledi.
Dünyanın En Pahalı Tahvilleri Neden Japonya’da Satılıyor?
Son Güncelleme: 
Yorum

Hatırlanacağı üzere yeni yılın Ocak ayında Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısında piyasaları derinden etkileyen bir karar alınmıştı. BOJ yetkilileri yaptıkları açıklamada, negatif yönlü faiz kararı aldıklarını duyurmuşlardı. Eksi yüzde 0,1 oranında aldıkları faiz kararı hamlesinin yanı sıra, varlık alım programlarına ise devam edileceği ifade edilmişti. Bugün ise Japonya yatırımcılarının 30 yıllık tahvillere yönelik iştahı giderek tırmandı ve bir hedge fonu yöneticisinin belirttiği üzere dünyanın en pahalısı konumuna getirdi. Ancak bu gelişmeye rağmen, Japonya yatırımcıları her geçen gün daha fazla tahvil alımında bulunuyorlar.

Yatırımcılar neden pahalı tahvil alıyor?

Yatırımcıların neden pahalı tahvil aldığıyla ilgili olarak ise şu açıklamayı yapabiliriz. 15 yıl ve üzeri vadelerdeki tahviller, BOJ’un daha önce bir benzerine rastlanmamış olan tahvil alımlarından dolayı Japonya’da artı faiz getirisi olan tek tahvil olarak görülüyor. Bu durum karşısında ise yatırımcılar, daha pahalı olmasına karşın tahvil almak zorunda kalıyorlar. Bugünkü işlemlerde ise Japonya hükümeti, yüzde 0,319 gibi rekor bir seviyede olan ortalama faiz oranından tam 30 yıllık hazine tahvili satmış durumda. Bu durum ise aynı vadede bulunan ABD hazine tahvil faizlerinin tam olarak 226 baz puan altında kalıyor. Ayrıca yatırımcılar, Japonya uzun vadeli tahvilleri Bloomberg endeksinin yeni yılda yüzde 23 oranında tırmanmasıyla birlikte şimdiye kadar ödüllendirdiler.

Konuyla ilgili olarak bugün Commonwealth Opportunity Capital Hedge Fonu CIO’su Adam Fisher ve Sumimoto Mitsui Trust Asset Management Tahvil Yatırımcısı Hideaki Kuriki, görüş bildirdiler. Fisher ve Hideaki’nin açıklamalarından öne çıkan bölümler ise şöyle;

Fisher yaptığı değerlendirmede, Japonya’daki 30 yıllık tahvilleri dünya üzerinde en fazla fiyatlanmış sermaye piyasası aracı olarak görülebileceğini söyledi.

Kuriki ise açıklamasında, Japonya yatırımcılarının mevcut şartlar içerisinde 20 yıldan uzun vadeli tahvil almak zorunda olduklarını ifade etti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu