
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) “Yenilenebilir Enerji ve İstihdamı 2019 Raporu”ndan alınan sonuçlara göre, dünya genelinde işsizlik her geçen gün artarken, yenilenebilir enerji sektöründeki istihdamda artış gözlemlendi.
Önceki aylarda Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından dünyada yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması için yeterince çaba harcanmadığı açıklanmıştı. Bununla birlikte hükümetlerin bir an evvel yeniden yükselişe geçirecek adımlar atması gerektiğinden söz edilmişti.
Enerji teknolojileri maliyetlerindeki düşüşün yanı sıra, taleplerde meydana gelen artış ve rekabet ile birlikte kendini gösteren çevresel duyarlılığın yaygınlaşması, temiz enerjideki istihdam imkanlarının artmasında başlıca etkili olan unsurlar oldu.
Dünya genelinde yenilenebilir enerjide %6,6’lık artış ile önceki yıl 10 milyon 983 bin istihdam sağlandı.Meydana gelen bu artışın saptanmasında güneş, biyokütle, hidroelektrik ve rüzgar gibi temiz enerji sektörlerinin baz alındığı rapor dikkate alındı. Bu kapsamda, güneşten elektrik üretimi alanındaki istihdam, önceki yılla kıyaslandığında %3 artış kaydetti. Bu sektördeki çalışan sayısı ise 3 milyon 605 bin oldu.
Yenilenebilir enerjide 2 milyon 63 bin istihdamla sıvı biyoyakıt sektörü ikinci sırayı alırken, üçüncü sırada 2 milyon 54 bin istihdamla büyük ölçekli hidroelektrik santralleri yer aldı.
Rüzgar enerjisi sektöründe ise dünya genelinde 1 milyon 160 bin kişinin istihdam ettiği kaydedildi.Yenilenebilir enerjide diğer alanlarındaki istihdamla birlikte söz konusu rakam toplamda 10 milyon 983 bine ulaşarak, geçen yıl 11 milyona yaklaştı. Bununla birlikte yenilenebilir enerji alanında en fazla istihdam Çin’de meydana geldi.
Çin’deki önceki yıl yenilenebilir enerji sektöründe çalışan sayısı 4 milyon 78 bine ulaşırken, bu ülkeyi 1 milyon 235 bin istihdamla AB ülkeleri takip etti. Brezilya 1 milyon 125 bin istihdamla üçüncü sırada yer alırken, 855 bin istihdamla ABD hemen ardından geldi.
Tüm bunlarla birlikte, dünya genelinde yenilenebilir enerji sektöründe çalışan kadın sayısı 3 milyon 500 binin üzerine çıktı. Böylelikle kadın işçilerin toplam istihdam içerisindeki payı %32’yi buldu.