Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sel felaketinin ağır etkilediği Libya’daki durumun hala endişe verici olmaya devam ettiğini duyurdu. Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus kuruluş olarak çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.
Ghebreyesus, X sosyal medya platformu hesabı üzerinden Libya’daki güncel duruma dair bir bilgilendirme paylaşımı yaptı.
DSÖ, Yerel Yetkililerle Çalışmayı Sürdürüyor
Açıklamasında, ülkedeki durumun endişe verici olmaya devam ettiğini, DSÖ’nün insanların psikososyal destek de dahil sağlık hizmetlerine erişimine yardımcı olmak için yerel yetkililerle birlikte çalışmayı sürdürdüğünü kaydetti.
Paylaşımın devamında şu ifadelere yer verdi:
“Su, gıda ya da diğer unsurlara bağlı olarak gelişen hastalıkların belirtilerini tespit etmek ve ortaya çıkması durumunda yayılmasını önlemek amacıyla hastalık erken uyarı sistemini güçlendirmek için birlikte çalışıyoruz.”
Sel 10 Eylül’de Ülkenin Doğusunu Vurmuştu
Orta Akdeniz bölgesinde etkili olan ve 10 Eylül tarihinde Libya’nın doğusunda etkili olan “Daniel Fırtınası” Bingazi, Suse, Beyda, Merc ve Derne kentlerinde yıkıcı sel felaketine neden olmuştu.
Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, afet sonrasında 11 Eylül’de yurt genelinde üç günlük yas ilan etmişti.
Libya Başkanlık Konseyi ise kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara selden zarar gören bölgeler için acil yardım çağrısında bulunmuştu.
DSÖ, Libya’da sel nedeniyle 4 binden fazla kişinin yaşamını kaybettiğini, bunun yanı sıra 8 bin 500’den fazla kişinin halen kayıp olduğunu duyurmuştu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Libya’ya 148 kişilik takviye ekip ve ekipman desteği ulaştırdıklarını belirtmişti.
Koca, felaketin ardından yaptığı açıklamada, “Toplam 159 sağlık çalışanımız, tam donanımlı Sahra Hastanesi, gereken ilaç ve tıbbı malzemeler ve acil müdahale ünitelerimizle Libya halkının yanındayız. Libya’da olmak, kardeşlik ve insanlık görevimiz.” ifadesini kullanmıştı.