Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dünya Piyasalarına, ABD Çin Gündemi, FED Tutanakları ve DXY Verileri ile Bakış

Dünya finansallarına bakışta; pozisyonları şekillendiren ABD Çin müzakereleri, FED tutanakları ve DXY hareketlerinin incelenmesi ve ayrıntıların yorumlanması.
Dünya Piyasalarına, ABD Çin Gündemi, FED Tutanakları ve DXY Verileri ile Bakış
Yorum

Avrupa hisse senedi piyasası, piyasalarda yaşanan güçlü bir seansın ardından Perşembe günü düşüşe geçerken, yatırımcılar yeni ekonomik veriler ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinin son turunun sonucunu beklemekte. Almanya DAX pozitif ayrışma ile %0.22 prim getirirken, İngiltere FTSE 100 %0.87 kayıp veriyor ve Fransa CAC 40 endeksi ise yataydan negatif ayrışma gösterebilecek bir havada.

İngiltere’nin FTSE 100’ü, bölgenin en keskin düşüşünde %1 civarında düşürerek, enerji sağlayıcısı Centrica’nın kazanç rapor edişinden sonra yaklaşık %12 oranında çöküşü dikkat çekti. Moeller-Maersk’deki Danimarkalı listelenen hisseler, şirket karlarında keskin bir düşüş kaynağında %8.6 daralma gösterdi.

Avrupa’da Stoxx Europe 600, gün ortası ticaretinde %0.23 düşüş kaydetti. Swedbank’taki hisseler, ikinci gün ağır zararların devam ettiğini ve Çarşamba günü para aklama iddiasıyla ilgili bir raporun ardından hisse senetlerinin yaklaşık%9’unu düşürdüğünü gösterdi. Euro bölgesi üretimi, 2013 yılının ortasından bu yana ilk krizine girdi ve Perşembe günü yayınlanan verilere göre bölgesel tablo daha da koyulaştırdı.

ABD Varlıklarında Vadeliler Negatif Endeks Açılışı İşaret Ediyor Olabilir

Spot Tarafta Gerçeği Yansıtmayan Vadelilerde Görünüm NegatifABD tarafında vadeli işlemler spot endekslerin negatif bir açılış yapmasını işaret ediyor olabilir. Vadeli taraf işlemlerinin spot piyasayı yansıtmadığı bilinmekle beraber öngörülerde kullanılan endekslerde değişim Nasdaq 100 %0.13, Dow 30 %0.14 ve S&P 500 %0.17 değer kaybı göstermekte. Kayıpların derinleşmemiş olması bir bakıma toparlanmanın kolay gerçekleşebileceğini vadedebileceği gibi bu senaryoya rölatif endekslerde primlenme gözlemek de muhtemel.

Asya piyasalarında endeksler günün çoğu için pozitifti, ancak Çin piyasalarındaki kapanış dakikalarında gerçekleşen artışlar tersine dönerek Şangay ve Shenzhen endekslerinin %0.3’lük bir oranda geri çekilmesine yol açtı. Japonya’nın Nikkei 225’i % 0.15, Avustralya’nın ASX 200’ü ise %0.70 değerlenme ile kapandı.Güney Kore KOSPI’si %0.50 kayıp verirken, Hong Kong’lu Hang Seni %0.41 değer kazandı.

ABD Çin Gündeminde Olumsuz Sonuç, Dünyayı Şaşırtabilir!

Olumsuz ABD Çin Gündemi Pozisyonları DeğiştirebilirABD-Çin ticaret müzakerelerinden olumlu sonuç çıkmasını umuyor, Başkan Trump, 1 Mart’ta bir anlaşma için son tarihte esnek olacağını belirtti. Orta seviye ABD ve Çinli müzakereciler bu hafta toplantı yaptılar. Kabine düzeyindeki yetkililer Perşembe günkü tartışmalara katılmaya hazırlanıyorlar.

ABD-Çin ticaretinde bir anlaşma yapma arzusu, hatta ortada somut bir anlaşma olmamasına rağmen küresel piyasalarda esen bu ılımlı rüzgar, resmi bir anlaşma açıklamasından sonra prim serisini katılaştırabileceği gibi sert bir tırmanış olasılığı yükselmekte. Diğer tarafda anlaşmanın gerçekleşmemesi ve 2 Mart itibarıyla ABD bin Çin mallarına uyguladığı %10’luk ek tarifenin, %25 seviyesine yükselmesi dünya genelini şoka sokabilir ve finansal tarafta 2018 yılının son aylarındaki kayıp sahneleri perdede canlanabilir.

FED Ocak Toplantısı Tutanaklarında Beklenen Teyit Edildi

Beklentilerin Teyit Edildiği TutanaklarABD Merkez Bankası (Federal Reserve) Çarşamba günü yayınladığı Ocak ayı toplantısından çıkan tutanaklar; önceki görüşmelerden bu yana daha belirsiz hale gelindiğini söyleyen bazı üyelerle yetkililer arasında gelecekteki faiz oranı artışlarını engellemek için oybirliği sağlandı. Merkez Bankası’nın 2019 yılındaki 4 trilyon dolarlık varlık portföyünü düşürmeyi durdurmaya hazır oldukları da dikkat çeken bir diğer ayrıntı olarak öne çıktı.

Commerzbank’tan Ekonomist Peter Dixon, “Geçirilen dakikalar zaten bildiklerimize biraz katkı sağlamış oldu; faiz oranlarını artırma eğiliminin ortadan kalktığını ve Fed’in ekonomi konusunda önceden olduğundan ve belki de garanti edilenden daha fazla temkinli olduğu hissine kapılıyorum.” dedi

DXY Geçen Haftaki Kazancını Bu Hafta Harcıyor

Değer Kaybeden DXY EndeksiABD Dolarını 6 ülke parasına karşı takip eden ABD Dolar Endeksi geçtiğimiz haftaki yükselişine bu hafta son vermişti. 97,00 bandının üzerindeki hareketlerin ardından hafta başı ile çekilmeye başlayan endeks bugün %0.08 daralarak 96,38 seviyesine gelmiş oldu. 

Güncel grafiklerinin 07.12.2018 tarihinde de 96,51 seviyesine gerilemesi ile çizdiği grafiklere paralellik gösterdiği DXY aylık periyottaki 20 günlük hareketli ortalamasını 95,15 seviyesinde karşımıza çıkarıyor. Görülen harekette aynı periyotta 10 günlük hareketli ortalama seviyesi 95,38’e yaklaşılması bu seviyenin kırılıp kırılmamasına rölatif bir hareket yönü işaret edebilir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu