Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünya Borsalarının Değeri 8 Trilyon Dolarlık Artışla Hedeflenen Milli Gelir Seviyesinde!

Dünya borsalarının piyasa değeri 8 trilyon dolarlık artış kaydetti ve böylelikle 2019 yılı için hedeflenen küresel gelir miktarına yakın bir seviyeye ulaştı.
Dünya Borsalarının Değeri 8 Trilyon Dolarlık Artışla Hedeflenen Milli Gelir Seviyesinde!
HABER GİRİŞ

Son dönemlerde başta ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri olmak üzere küresel çaptaki pek çok ekonomide olumsuz durumlar yaşanıyor. Fakat tüm bu olumsuzluklara karşın 2019 yılının ilk 6 aylık döneminde dünya borsalarının piyasa değerinde 7,6 trilyon dolarlık artış meydana geldiği öğrenilmişti.

Bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yıl sonuna oranla meydana gelen 7,6 trilyon dolarlık artış, toplam piyasa değerini 82 trilyon 253 milyar 289 milyon dolar seviyesine ulaştırmıştı. Dünya üzerinde en büyük piyasa değerine sahip borsa 24 trilyon 230 milyar 8 milyon dolar ile New York borsası olmuştu.

Bugün Dünya Borsalar Federasyonu’nun (WFE) açıkladığı verilere göre dünya borsalarının piyasa değeri geçtiğimiz yıl sonundan bu yana yaklaşık 8 trilyon dolarlık artış kaydetti.

WFE Verilerine Göre Piyasa Değeri Yaklaşık 8 Trilyon Dolar Arttı2018 yılı sonundan bu yana kaydettiği yaklaşık 8 trilyon dolarlık artışla, 2019 yılı için hedeflenen 87,3 trilyon dolar tutarındaki küresel milli gelir seviyesine yaklaşan dünya borsaları piyasalardaki olumsuzluk durumlardan etkilenmiş görünmüyor.

Hisse senedi piyasaları ekonomik faaliyetlerde belirleyici bir etkiye sahip olmakla birlikte yine söz konusu faaliyetlerin öncü göstergelerinden biri olarak, yılın ilk yarısında dünya genelindeki hareketlilik dikkat çekiyor. Fakat mevcut duruma bakıldığında yatırımcıların bu durumu fırsata çevirdiğini söylemek mümkün.

WFE’den ulaşılan verilere bakıldığında 2018 yılı sonunda dünya borsalarının toplam piyasa değeri 74,7 seviyesindeyken bu rakamın 2019 yılından itibaren kademeli olarak yükseldiği tespit edildi.

GCM Yatırım Banner
Dünya borsalarının toplam piyasa değeri 2019’un Ocak ayında 81 trilyon dolar seviyesine dayanmıştı.

2019 Ocak Ayında 81 Trilyon Dolar SeviyesindeydiArdından pay piyasalarındaki artan taleple birlikte söz konusu rakam Nisan ayında 85 trilyon doları gördü. Siyasi gelişmeler ve artan jeopolitik risklerle birlikte yılın ikinci çeyreğinden itibaren bu rakam hafif düşüşle Haziran itibarıyla 82,3 trilyon dolara geriledi. Fakat bu gerilemesine rağmen geçtiğimiz yıl sonunda ulaştığı rakamın üzerinde olmayı başardı.

Diğer taraftan Uluslararası Para Fonu (IMF) verileri dikkate alındığında, 2019 yılı sonuna gelindiğinde küresel milli gelirin 87,3 trilyon dolar seviyelerine kadar çıkabileceği düşünülüyor. Bu öngörü de dünya borsalarının sahip olduğu toplam piyasa değerinin hedeflenen küresel milli gelire yakınlaştığını ortaya koyuyor.

ABD ekonomisinin 2019 sonunda 21,3 trilyon dolar ile “dünyanın en büyük ekonomisi” unvanını korumayı sürdüreceği öngörülüyor.

ABD Dünyanın En Büyük Ekonomisi Unvanını KoruyorAyrıca ABD’deki New York (NYSE) ve Nasdaq borsalarının toplam piyasa değeri 35,9 trilyon dolara ulaşmış durumda. Öte yandan Çin’in bu yıl milli gelirini 14,2 trilyon dolara yükseltmesi beklenirken Şenzen ile Şanghay borsalarının piyasadaki toplam değerinin 7,8 trilyon doları aştığı görülüyor.

Japonya’nın ekonomik büyüklüğünün de 5,2 trilyon dolara tırmanacağı tahmin edilirken, söz konusu ülkenin borsasının piyasa değeri 5,6 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Böylelikle dünyanın en büyük 3 ekonomisine sahip olan ABD, Japonya ve Çin’deki borsaların piyasa değeri ülkelerin milli gelirini aşmış oluyor.

Dünya üzerinde 16 ülkenin ekonomik büyüklüğünün 2019 yılı sonunda 1 trilyon doları aşması bekleniyor.

Dünya Üzerinde 16 Ülkenin Büyüklüğünün 1 trilyon Doları Aşması BekleniyorSöz konusu 16 ülkenin; ABD, Çin, Japonya, Almanya, Hindistan, İngiltere, Fransa, İtalya, Brezilya, Kanada, Kore, Rusya, İspanya, Avustralya, Meksika ve Endonezya olduğu biliniyor. Ayrıca borsa yönünden incelendiğinde piyasa değeri 1 trilyon doları aşan 16 borsa bulunuyor.

Bu 16 borsa içinde ABD’li NYSE ve Nasdaq ilk iki sırada bulunurken, bunları sırasıyla Japan Exchange Group, Paris, Brüksel ve Amsterdam borsalarının birleşimi olan Euronext izliyor. Hong Kong, Londra, Çin, Kanada, Hindistan, Almanya, İsviçre, Avustralya, Kore ve Tayvan da piyasa değeri 1 trilyon dolar üzerindeki borsalar arasında yer alıyor.

Tüm bunlarla birlikte 2019 yılı sonunda Türkiye’nin milli gelirinin 706 milyar dolar üzerinde olacağı öngörülüyor. Borsada işleme alınan hisse senetlerinin toplam piyasa değerinin Haziran sonundan itibaren 147,2 milyar dolar seviyelerinde olduğu gözlemleniyor. Bu durum, derinleşen sermaye piyasalarının durumunu ve firmaların halka arza daha fazla önem vermesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.