Dünya Bankası, Türkiye’nin elektrikli demiryolu taşımacılığını geliştirme çabalarına 660 milyon dolarlık finansman sağladığını duyurdu. Bu destek, Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi kapsamında, Sivas’ın Divriği ilçesi ile Kars arasındaki 660 kilometrelik hattın tamamen elektrikli ve modern bir yapıya kavuşmasını amaçlıyor.
Proje tamamlandığında, demir yolunun yıllık yük taşıma kapasitesi 750 bin tondan 20 milyon tona çıkacak. Karbonsuzlaşma hedefine önemli katkılar sunacak proje sayesinde, 2030’da yıllık 72 bin ton, 2060’ta ise 245 bin ton karbon emisyonu azaltımı hedefleniyor.
Açıklamada, Erzincan, Erzurum, Kars ve Sivas illerinde 600 bin kişinin yaşam kalitesinin artacağı, tarım ve yerel işletmelere destek sağlanacağı belirtildi.
Türkiye’de yük taşımacılığının yüzde 95’inin kara yoluyla yapıldığı anımsatılan açıklamada, bu proje ile ulaşım maliyetlerini düşürüp doğu ve batı arasındaki bağlantıların iyileştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.
AB’nin 2026’da karbon yoğun ürünlere ek tarifeler uygulayacak olması nedeniyle, Türk ihracatçılar için karbon ayak izini azaltma hedefi stratejik bir önem taşıyor.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, projenin ekonomik kalkınma, lojistik altyapı ve karbon salımını azaltma hedeflerini desteklediğini vurguladı. Proje, Dünya Bankası’nın yanı sıra İslam Kalkınma Bankası ve Asya Kalkınma Bankası’nın katkılarıyla da finanse ediliyor.