Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, cnbce.com’un sorularını yanıtladı. Lopez, Türkiye’nin enflasyonla mücadele konusundaki adımlarını olumlu bulduğunu belirtti. Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın enflasyonun zirveye ulaştığı yönündeki görüşlerine katıldığını ifade etti.
Lopez, Türkiye’nin 2024-2025 büyüme oranlarına dair yakın zamanda yapılan aşağı yönlü revizyonların ardından ilk çeyrek büyüme rakamlarının yüksek gelmesiyle yeni bir revizyonun gerekebileceğini belirtti. Bu değerlendirmenin şu anda yapıldığını söyleyen Lopez, olumsuz bir gelişme olmazsa Dünya Bankası’nın büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize edeceğini ekledi. Buna karşın büyüme dağılımındaki eşitsizliğe dikkat çekti.
Lopez, vergi reformlarına ilişkin olarak, hükümetin vergi sisteminin verimliliğini ve adaletini artırma çabalarının takdir edilmesi gerektiğini ancak reform teklifinin ayrıntılarının henüz netleşmediğini belirtti. Dolayısıyla, yapılacak yorumların spekülasyon olacağını vurguladı.
Türkiye’nin ekonomik dönüşüm sürecinde tarım sektörünün ağırlık kaybedip, imalat ve hizmet sektörlerinin önem kazandığını ve bunun eşitsizliğe katkıda bulunduğunu belirten Lopez, yüksek enflasyonun yoksul kesimleri olumsuz etkilediğini ve enflasyonu düşürmenin hem büyüme hem de gelir eşitsizliği açısından önemli olduğunu vurguladı.
Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38 olduğunu anımsatan Lopez, Hazine ve Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanı’nın enflasyonla mücadelede en kötü dönemin geride kaldığı yönündeki açıklamalarına katıldığını söyledi. Dünya Bankası’nın 2024 yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 43 olduğunu ancak büyüklük sıralamasının birbirine yakın olduğunu ifade etti.
Son olarak, Türk Lirası’nın istikrarı konusuna değinen Lopez, Merkez Bankası’nın bu konuda dikkatli davrandığını ve döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak doğru dengeyi sağlamaya çalıştığını ifade etti.