Dünya Bankası tarafından, Avrupa ve Orta Asya bölgesi için hazırlanan Ekonomik Güncelleme Raporu, “Yavaş Büyüme, Artan Riskler” başlığıyla yayımlandı. Raporda Türkiye’nin 2023’teki büyüme beklentisi yukarı yönlü revize edildi.
Banka, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,2’den 4,2’ye yükseltti. Raporda, dayanıklı tüketici talebi ve azalan politika belirsizliği nedeniyle ülkenin ekonomik büyüme tahmininin artırıldığı kaydedildi.
Türkiye’nin gelecek yıl yüzde 3,1 ve 2025’te yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Dünya Bankası, Haziran ayındaki raporunda, Türkiye’nin 2024’te yüzde 4,3, 2025’te 4,1 büyüyeceğini tahmin etmişti.
Raporda, tüketimin çift haneli oranlarda artması ve hükümet harcamalarının güçlü seyrini sürdürmesi ile Türkiye’nin yüzde 3,8’lik ikinci çeyrek büyümesinin olumlu yönde şaşırttığı kaydedildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizlerini Mayıs ayından bu yana artırdığına atıfta bulunan raporda, seçimlerden bu yana borç ve hisse senedi portföyü girişlerinin hızlanarak döviz rezervleri üzerindeki baskıyı hafiflettiği bilgisi yer aldı.
‘Enflasyon Yüksek Seviyelerde Kalabilir’
Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için 2023 yılı büyüme tahminine yer verilen raporda, beklenti yüzde 1,4’ten 2,4’e çıkarıldı.
Raporda, büyümedeki hızlanmanın savaşın etkilediği Ukrayna ve Orta Asya için tahminlerdeki iyileşmeyi, Türkiye’deki tüketici dayanıklılığını ve Rusya’da askeri ve sosyal transferlere yönelik kamu harcamalarında kaydedilen artış sayesinde beklenenden iyi büyümeyi yansıttığına yer verildi.
Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ülkelerin yarısında büyümenin bu yıl 2022’ye göre daha yavaş olması veya çok az değişiklik göstermesi beklentisi paylaşıldı.
Raporda, aşağı yönlü risklerin Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ekonomiler için görünümü gölgelediği, küresel emtia piyasalarındaki yüksek oynaklık ve enerji fiyatlarındaki hızlı artış karşısında enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam edebileceği uyarısı yer aldı.