Dünyanın önde gelen ülkelerinde meydana gelen krizler, enflasyon oranları ve resesyon endişeleri ekonomik olarak büyük tehlikelere işaret ediyor. Dünya Bankası, yayımladığı raporunda risklere işaret ederek politika yapıcıların üretkenliği ve yatırımı artırmak için iddialı girişimlerde bulunmaması halinde ekonomik büyümenin 2030’a kadar yüzde 2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine ineceğini vurguladı.
Mevcut riski dünya ekonomi için “kayıp bir on yıl” olarak tanımlayan Dünya Bankası, başarısızlığın iklim değişikliğiyle mücadele etme ve yoksulluğu azaltma becerisi üzerinde derin etkileri olacağını aktardı.
Söz konusu durumun engellenmesi için önerilere yer veren Dünya Bankası, sürdürülebilir sektörlerde yatırımı artırmak, ticaret maliyetlerini azaltmak, hizmetlerde büyümeyi artırmak ve işgücüne katılımı yükseltmek için yapılacak eylemlerin gayri safi yurtiçi hasıla büyümesini yüzde 0,7’ye kadar yükselterek yüzde 2,9’a çıkarabileceğini ifade etti.
Dünya Bankası Baş Ekonomisti Indermit Gill, küresel ekonomi için kayıp bir on yılın yaklaştığını söyledi. Çalışmayı teşvik eden, üretkenliği ve yatırımı artıran politikaların bu eğilimi tersine çevirebileceğini kaydetti.
Yayımlanan raporda Kovid-19 salgınına ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline dikkat çekilerek meydana gelen krizlerin ortalama otuz yıllık sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sona erdirdiği vurgulandı.