
Dünya Bankası son “Küresel Ekonomik Beklentiler” raporunu paylaştı ve bu yıla ilişkin tahminlerini açıkladı. Bankaya göre küresel ekonomi son 30 yılın en kötü beş yıllık büyümesini kaydetme yolunda ilerliyor.
Raporda küresel büyümenin 2023′teki yüzde 2,6′dan yüzde 2,4′e düşerek üst üste üçüncü yıl yavaşlamasının beklendiğine yer verildi. Büyümenin 2025′te marjinal bir artışla yüzde 2,7 olarak gerçekleşmesinin beklendiği raporda, beş yıllık dönemdeki hızlanmanın 2010′ların ortalama oranının neredeyse dörtte üçü altında kalacağı tahmini yapıldı.
Dünya Bankası, küresel ekonominin 2023′teki durgunluk riskleri karşısında dirençli olduğunu kanıtlamasına rağmen, artan jeopolitik gerilimlerin kısa vadede yeni zorluklar ortaya çıkaracağını belirtti. Banka pek çok ekonominin 2024 ve 2025′te önceki on yıllara göre daha yavaş büyüme kaydedeceğini tahmin etti.
Dünya Bankası baş ekonomist yardımcısı ve Prospects Group direktörü Ayhan Köse, Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki çatışmalara dikkat çekerek, “Bu çatışmaların artmasının enerji fiyatları üzerinde önemli etkileri olabilir ve bu etkiler enflasyonun yanı sıra ekonomik büyümeyi de etkileyebilir” açıklamasında bulundu.
Bölgesel bazda büyümenin en çok Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Asya ile Asya Pasifik’te zayıflayacağı tahmin ediliyor. Bunun başlıca nedeni olarak Çin’deki büyümenin yavaşlaması gösterildi.
Gelişmekte Olan Ekonomiler Etkilenecek
Dünya Bankası’na göre yavaşlayan küresel ticaret ve sıkı mali koşulların büyüme üzerinde ağır bir baskı oluşturması nedeniyle orta vadede en ağır darbeyi gelişmekte olan ekonomiler alacak. Gelişmekte olan ekonomilerin 2024′te yüzde 3,9 oranında büyümesi bekleniyor. Bu, önceki on yılın ortalamasının yüzde bir puan altında bir seviyeyi temsil ediyor.
Raporda Türkiye’ye ilişkin tahminlere de yer verildi. Dünya Bankası, Türkiye’nin 2023’te yüzde 4,2, 2024’te yüzde 3,1 ve 2025’te yüzde 3,9 büyüyeceğini tahmin etti. ABD için büyüme beklentisi 2024 için yüzde 1,6 yükseltilirken, Çin ve Euro bölgesi için büyüme tahminleri sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 0,7 olarak açıklandı.
Banka yıl sonuna kadar gelişmekte olan her dört ülkeden birinde ve düşük gelirli ülkelerin yaklaşık yüzde 40′ında insanların 2019′daki Kovid-19 salgınının arifesinde olduğundan daha yoksul olacağını öne sürdü.