Artan vakalar nedeniyle ilk çeyrek toparlanması riske giren Tayland için Dünya Bankası’ndan yeni bir rapor geldi. Raporda banka, Tayland ekonomisinin önümüzdeki iki yıl içinde iç talepteki toparlanma ve destekleyici mali politikayla desteklenen toparlanmasının beklendiğini söyledi.
Tayland’ın ekonomik büyümesinin 2021’de yüzde 4’e çıkacağını ve 2022’de yüzde 4,7’ye yükseleceğini öngördü. Kısıtlayıcı önlemler ve sosyal mesafe özel tüketim üzerinde ağırlık oluşturarak işlerde ve gelirlerde düşüşlere yol açarken, özel yatırım ve ihracat da gerilerken banka Tayland ekonomisinin 2020’de yüzde 6,5 küçülmesini bekliyordu.
Güneydoğu Asya ülkesi, bir trilyon baht pakete odaklanan mali tepkisinin ölçeği, hızı ve hedeflenmesi açısından bölgedeki benzerlerine kıyasla nispeten iyi bir performans gösterdi.Ancak banka, dış ve iç kaynaklardan kaynaklanan riskler nedeniyle ekonomik görünümün oldukça belirsiz kaldığı konusunda uyardı. “Tayland’daki yeni enfeksiyon dalgası iyi kontrol altına alınmazsa veya küresel vakalar artmaya devam ederse ve bir aşının dağıtımında ilerleme beklenenden daha yavaş gelişirse, ekonomik faaliyet sosyal mesafe önlemleri ve kilitlenmelerle kesintiye uğramaya devam edebilir” ifadeleriyle açıkladı.
Çarşamba günü itibarıyla, ülkenin toplam COVID-19 vaka yükü 12,653’e yükseldi ve Aralık ortasından bu yana 8,000’den fazla enfeksiyon bildirildi.Aynı zamanda ülkenin 77 il ve bölgesinin 60’tan fazlasında aktif vaka görüldü. Yine de Tayland Merkez Bankası, son salgında koronavirüsün geçen yıla göre daha hızlı yayılmasına rağmen, hükümetin daha az sayıda işletmenin askıya alınmasıyla daha esnek kısıtlayıcı önlemler uyguladığı için ekonomik etkilerin daha hafif olacağını söyledi.
Bununla birlikte yeni Dünya Bankası Raporuna göre, işgücü üretkenliğini ve işgücü piyasasına katılımı artırmak, yaşlanan nüfusun yarattığı zorlukları yönetmeye yardımcı olacak. Zaten rapor, istihdamdaki sürekli toparlanmanın, ülkenin 2021 ve 2022‘de toparlanmasına yardımcı olmak için çok önemli olacağını vurguladı.
Tayland Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Kiatipong Ariyapruchya, çalışma çağındaki nüfustaki düşüşün, önümüzdeki on yıllarda işgücü arzını ve ekonomik üretimi azaltacağını söyledi. Tayland’ın gelişmekte olan bilgi ekonomisiyle ilişkili yüksek üretkenliğe sahip sektörlerde iyi işlerin yaratılması gerekeceğini ekleyerek şöyle tavsiyede bulundu:
“Yaşlıların ve kadınların işgücü üretkenliğini ve işgücü piyasasına katılımını artırmaya yönelik politikalar, yaşlanan nüfusla ilişkili zorlukları ele alırken, COVID-19’dan sürdürülebilir bir iyileşmeyi teşvik etmeye yardımcı olabilir.”