Dünya Bankası yayımladığı son ekonomik tahminlerinde Ukrayna’ya karşı savaş ve Rusya’ya yönelik yaptırımların, dünyanın dört bir yanındaki ekonomileri vurduğunu belirterek en ağır darbeyi yükselen piyasalar ve Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki gelişmekte olan ülkelerin alacağını tahmin etti.
Rusya’nın işgali ve derin bir insani krizin etkisiyle Ukrayna ekonomisinin bu yıl yüzde 45 oranında daralma yolunda ilerlediğini öngördü. Kremlin içinse yüzde 11 daralma tahmin ederken Türkiye dahil diğer ülkeler için de uyarılarda bulundu.
Dünya Bankası Türkiye’nin de Bulunduğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi için Küçülme Bekliyor
Rusya’nın Ukrayna işgalinin damga vurduğu Dünya Bankası tahminleri, savaş nedeniyle Avrupa ve Orta Asya’daki gelişmekte olan ekonomilere yönelik darbenin üzerini çizdi.
Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya‘daki (ECA) yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin, savaş öncesi yüzde 3 büyüme tahminine kıyasla bu yıl yüzde 4,1 küçüleceğini tahmin etti.
Rapora göre bu, son yıllardaki ikinci daralma ve 2020’deki pandemi kaynaklı daralmanın iki katı büyüklüğünde olacak. Ukrayna ekonomisinin bu yıl tahmini yüzde 45,1 küçülmesi beklenirken bu savaşın süresi ve yoğunluğuna bağlı kalacak.
Benzersiz yaptırımların vurduğu Rus ekonomisi ise 2022’de yüzde 11,2 oranında daralması öngörülen üretimle şimdiden derin bir resesyona girdi.
Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, Ukrayna’nın acilen büyük finansal desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
Sonuçta savaş, keskin bir küresel yavaşlama, artan enflasyon ve borç ve yoksulluk seviyelerinde bir artış ile ilgili endişeleri artırdı. Ekonomik etki, emtia ve finansal piyasalar, ticaret ve göç bağlantıları ve güven üzerindeki olumsuz etki dahil olmak üzere birden fazla kanaldan yansıdı.
Savaşın etkileri, Euro Bölgesi’nde beklenenden daha zayıf büyüme ve emtia, ticaret ve finansman şokları nedeniyle tüm ekonomilerde büyüme tahminleri aşağı çekilirken
Rusya ile Ukrayna’nın yanı sıra Belarus, Kırgız Cumhuriyeti, Moldova ve Tacikistan’ın bu yıl resesyona gireceği öngörüldü.
2021’de yüzde 11 büyüyen Türkiye ekonomisinin ise yüksek enflasyon ve artan işsizlik nedeniyle baskıyla bu yıl yüzde 1,4 büyümesinin beklendiğini söyledi.