
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla savaşan ülkeler için ilk etapta 12 milyar dolarlık destek paketi açıklayan Dünya Bankası, bu programda bazı revizasyon yaparak genişletti. Dünya Bankası Mart ayının başında henüz dünya genelinde 3000 can kaybının olduğu dönemde hızlı aksiyon alarak ülkelere yapacağı desteği duyurmuştu.
Ancak şu anki tabloya baktığımızda dünya genelinde toplam vaka sayısının 2 milyon 173 bin, can kaybının ise 146 bin 291’e ulaştığını görmekteyiz. Dünya Bankası Grup Başkanı David Malpass, virüsle mücadele programını güncellediklerini söyleyerek, aldıkları yeni kararları açıkladı.
Söz konusu hastalığın sağlık üzerinde yarattığı etkilerin yanında ekonomi tarafında da küresel bir durgunluğa yol açacağını söyleyen Malpass, Büyük Buhran’dan bu yana en büyük küresel gerilemenin yaşanacağına dikkat çekti.
David Malpass: Covid-19 pandemisinden en çok yoksul ve savunmasız ülkeler etkilenecek.Malpass, Uluslararası Kalkınma Birliği’nin (IDA) destek sağladığı; Afganistan Bangladeş, Butan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Gana, Gine, Haiti, Hindistan, Kamboçya, Kenya, Kosova, Madagaskar, Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerin pandemiden daha ağır yara alacağını belirtti.
Uluslararası Kalkınma Birliği’nin destek sağladığı diğer ülkeler ve neler yapıldığı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Dünya Bankası’nın salgınla mücadele eden ülkeler için şu ana kadar birçok şey yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyleyen grup başkanı, bunun yine de yeterli olmayacağını söyledi. Nisan ayı sonuna kadar 100 gelişmekte olan ülkeye daha finansman sağlayacaklarını ve önümüzdeki 15 ay boyunca bu rakamın 160 milyar dolara ulaşacağını açıkladı.
Koronavirüs acil durum müdahalesinde güncelleme yapıldıklarını söyleyen Malpass, ilk olarak en yoksul ve en savunmasız halkların korunacağını söyledi.
Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) bünyesindeki ticari işletmelerin destekleneceğini ve iflasların önleneceğini belirtti. Eklenen üçüncü maddede ise gelişmekte olan ülkelerin sağlık ve ekonomik dayanıklılığının güçlendirilmesi yer alıyor.
Dünya Bankası, 1 Mayıs’tan itibaren ülkelerin borç ödemelerini askıya alıyor.
G20 ülkelerinden gelen çağrıyı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Malpass, geri ödemeyi askıya almayı talep eden IDA ülkelerine 1 Mayıs’tan itibaren uygulamanın başlayacağını belirtti. Kurum olarak yoksul ülkelere sağlanan desteğin daha da genişletilmesinin yollarını aradıklarının altını çizdi.
Borçların ertelenmesinin geçim sıkıntısı olan ülkelerin rahatlatılması açısından oldukça hızlı bir yöntem olduğunu ifade eden Malpass, bu tür adımların krizi atlatma açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.
Gelişmekte olan ülkelerden büyük sermaye çıkışını tersine çevirecek ve borç yatırımını daha verimli hale getirecek şeffaflık ilkelerinin oluşturulması çok önemli olduğunu söyleyerek, üzerinde durdukları noktaları şu şekilde sıraladı:
Malpass, Dünya Bankası’nın gelişmekte olan 64 ülkede virüsün yarattığı etkiyi en aza indirmek için destek programlarının sürdüğünü ve IDA fonlarından almaya hak kazananlara 50 milyar dolarlık kredi sağlandığını açıkladı.
Çin Maliye Bakanı Liu Kun, Dünya Bankası’nın aldığı bu kararın herkese örnek olması gerektiğini söyledi.Maliye Bakanı Kun, Dünya Bankası kalkınma Komitesi’ne yaptığı açıklamada tüm ticari taraflar ve resmi ikili alacaklılar olmak üzere borçların ertelenmesi konusunda alınan bu karara katılmaları gerektiğini söyledi. Dünya Bankası’nın borçları askıya almasının kredi notuna zarar vermeyeceğini vurguladı.
“Sorumlu bir ikili alacaklı olarak Çin, G20’nin uzlaşma yoluyla ulaştığı borç hizmeti ödemelerinin askıya alınmasına yönelik düzenlemeleri yürürlüğe koymak için borçlu ülkelerle ikili görüşmelerde bulunacaktır.” şeklinde açıklamada bulundu.
Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang ise Uluslararası Para Fonu yönetim kuruluna yaptığı açıklamada Çin’in üye ülkeler için likiditeyi artıracak yeni bir programı devreye sokacağını belirtti.