
52 milyon nüfuslu Doğu Afrika ülkesi Kenya’da şu ana kadar 50 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 963 pozitif vakanın olduğu ülkede salgın, Avrupa ülkelerinin tam tersi olarak Mayıs ayında daha fazla artış gösterdi. En fazla vakanın rapor edildiği tarih, 57 ile 17 Mayıs oldu.
Her ne kadar sayılara bakıldığında durum iyi gibi görünse de gayri safi yurt içi hasılası 88 milyar dolar olan Kenya, salgınla mücadelede ekonomi anlamında zorlanıyor.
Bugün yapılan bir açıklamaya göre Dünya Bankası, Kenya’ya salgın nedeniyle yaşanan ekonomik sorunlarla baş edebilmesi için 1 milyar dolarlık fonu onayladı.
Kenya Maliye Bakanı Ukur Yatani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bugüne kadar aldıkları en büyük fon olacağını söyledi.WB Board gives full approval to Kenya’s DPO of USD 1Billion. This is the largest DPO we’ve ever received. The fact that WB does not provide budget support to countries with weak Macro framework is a testimony of the confidence levels of the bank in our new policy reforms.
— Amb. Ukur Yatani™- EGH ?? (@BaloziYatani) May 20, 2020
Geçtiğimiz günlerde 300’den fazla milletvekili tarafından hazırlanan yazıda Dünya Bankası’nın ve IMF’nin salgın süresince yoksul ülkelerin borçlarını iptal etmeleri gerektiği belirtilmişti. Pandeminin başından bu yana her iki kurum da ekonomik olarak sarsılan ülkelere yardım etmek için ellerinden geleni yaptı. Son olarak Mayıs başında Dünya Bankası Özbekistan’a 200 milyon dolarlık ek finansman sağlamıştı.
Çarşamba günü ise Kenya için 1 milyar dolarlık bütçe desteğinin onaylandığı açıklandı. Banka tarafından yapılan açıklamada, söz konusu onayın zamanında yapıldığı ve salgının ekonomide yarattığı şoku telafi etme konusunda yardımcı olacağı bildirildi.
Buna ilaveten Uluslararası Kalkınma Derneği’nden gelecek olan 750 milyon dolarlık kredinin %1,35 faizle, 5 yıl geri ödemesiz olacak şekilde, 30 yıl içinde ödeneceği söylendi. 250 milyon dolarlık ikinci parti fon ise %2 faiz oranıyla ödenecek.
Kenya’nın bütçe açığı vergi kesintileri nedeniyle GSYİH’nin %8,2’sine çıkmış durumda.
2019 verilerine göre Kenya’nın bütçe açığı GSYİH’nin %5,6’sı kadar olmuştu. Bir önceki yıllara bakıldığında bu oranın 2016 ve 2017 yıllarında %7,8, 2018’de %6,7 olduğunu görmekteyiz. Geçen yıl ise %5,6’ya düşürmeyi başarmışlardı. Fakat hesapta hiç olmayan salgın nedeniyle bu oranın yeniden yükselmesi kaçınılmaz görünüyor.
Etiyopya, Tanzanya, Somali ve Sudan gibi ülkelere komşu olan Kenya, bölgenin en iyi ekonomilerine sahip olsa da 2018 verilerine göre GSYİH’si 87,91 milyar dolar seviyesinde. Toplam kamu borcunun yurt içi hasılanın %55 seviyelerinde olması ise hükümetin her geçen yıl borçlanmayı artırması nedeniyle eleştirilmesine sebep oluyor.