Dünya Bankası bugün yayımladığı bir raporda; COVID-19 salgını sırasında yaşanan yavaşlamaya rağmen Çin ekonomisinin 2021’de yüzde 7,9 büyüyeceğini bildirdi. Ancak Pekin’in pandemi sonrası ekonomik toparlanmanın yolunda gitmesini sağlamak için gelecek yıl maliye politikasında herhangi bir önemli daralmadan kaçınması gerektiği konusunda da uyardı.
Dünya Bankası Çin Direktörü Martin Raiser, küresel ortamın yüksek seviyedeki belirsizliğini koruduğunu ve bunun uyarlanabilir bir politika çerçevesi gerektirdiğini söyledi.
Dolayısıyla zamansız bir politika çıkışının ve aşırı sıkılaştırmanın, iyileşmeyi rayından çıkarabileceğini belirtti.
“Mali desteğin geri çekilmesi aşamalı olarak devam etmeli ancak odak, geleneksel altyapıdan daha fazla sosyal harcamaya ve yeşil yatırıma kaydırılmalıdır.” dedi. Raporda; 2020’nin ilk çeyreğinde yaşanan keskin düşüşün ardından Çin ekonomik faaliyetinin, etkili bir pandemi kontrol stratejisi, güçlü politika önlemleri ve canlı ihracatın yardımıyla beklenenden daha hızlı normalleştiği hatırlatıldı.
Keza GSYİH, ilk çeyrekteki tarihi düşüşün ardından hem iki hem de üçüncü çeyrekte büyüme kaydetti. Hızlı olsa da iç talebin üretimden daha yavaş toparlanması ve tüketimin yatırımdan daha yavaş olması ile toparlanmanın düzensiz olduğu eklendi.
Ekonomik faaliyet özel yatırım ve tüketime genişledikçe GSYİH’nin 2020’de yüzde 2 ve 2021’de yüzde 7,9 olacağı tahmin edilirken Dünya Bankası Çin Baş Ekonomisti Sebastian Eckardt şu ifadeleri kullandı:Çin’in ekonomik toparlanmasına yönelik riskler yüksek ancak genel olarak dengeli olarak belirtilirken; “olumsuz tarafta, tekrarlayan COVID-19 alevlenmeleri, virüsün yayılmasını bastırma çabalarına rağmen ekonomik faaliyeti bozmaya devam edebilir” dendi.
Küresel ortamdaki belirsizliğin yanında başlıca ticaret ortaklarıyla olan gerilimlerin kalıcı bir toparlanma için risk oluşturmaya devam edeceği de aktarıldı. Olumlu açıdansa etkili bir aşının hızlı ve yaygın bir şekilde piyasaya sürülmesinin, tüketici ve iş güvenini artıracağı ve daha güçlü büyümeyi destekleyeceği tahmin edildi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.