Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünya Bankası Çekirge İstilasına Karşı Büyük Bir Destek Paketi Hazırlıyor

Çekirge istilasının 2020 sonuna kadar 8,5 trilyon dolar zarara yol açacağını tahmin eden Dünya Bankası, etkilenen ülkeler için büyük bir destek paketi hazırlıyor.
Dünya Bankası Çekirge İstilasına Karşı Büyük Bir Destek Paketi Hazırlıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

2020 yılı, pandemi nedeniyle dünyadaki hiçbir ülke için iyi geçmiyor. Uluslararası Para Fonu, Avrupa Komisyonu, EBRD, Birleşmiş Milletler gibi birçok oluşum küresel ekonomi için eşi benzeri görülmemiş daralma uyarılarında bulunuyor.

BM’nin Çarşamba Dünyanın Ekonomik Durumu ve Beklentiler raporunda da dünya ekonomisinin 2020’de %3,2 küçüleceği ve önümüzdeki iki yıl içinde 8,5 trilyon dolarlık kayba yol açacağı öngörüldü.

Salgının tahmini 34.3 milyon insanın 2020’de aşırı yoksulluk sınırının altına düşmesine neden olacağını kaydeden BM, bu artışın %56’sının Afrika ülkelerinde gerçekleşeceğini de ekledi.

BM’nin tahminine göre gelişmiş ülkelerde GYSİH %5, gelişmekte olan ülkelerde ise %0,7 daralacak.
BM Küresel Ekonomi %3,2 Daralacak
Kaynak: UN DESA

Pek çok kurum ya da uzman, salgın nedeniyle küresel yoksulluk seviyelerinin ve gelir eşitsizliğinin artacağı yönünde açıklamalarda bulunurken 2020 için büyük riskler arasında çekirge salgını da var.

Dünya Bankası da yayınladığı blog yazısında çekirge tehdidinden “kriz içinde krizle savaşmak” ifadeleriyle bahsetmiş. Geçtiğimiz aylarda Afrika’yı etkisi altına alan çekirge istilasının geçim kaynakları için büyük bir tehdit oluşturduğu söylenmişti.

GCM Yatırım Banner

Endişeler devam ederken Dünya Bankası da çekirge istilasının Afrika, Orta Doğu, Kuzey Afrila ve Güney Asya çapında yayıldığını vurguladı.

Dünyanın en yıkıcı göçmen haşeresi olan çekirgelerin günde 90 mile kadar ilerleyip 80 milyona kadar güçlü sürü oluşturduğu ve her gün büyük şehirlerin gıda ihtiyacını karşılayacak kadar bitki örtüsünü tüketebildiği söylendi. Doğu Afrika’nın istilanın merkez üssü olduğunu belirten kurum, çekirgelerin 23 ülkeye zarar verdiğini ve ilerleyerek Pakistan ve Yemen’deki çiftliklere ulaştığını belirtti.

Küresel çekirge krizi hükümetleri iki cephede birden savaşmaya zorlarken istilanın olası sonuçlarına dikkat çekildi.

Dünya Bankası’na çekirgeler, 24 milyondan fazla insanın açlık tehdidi altında ve 12 milyonun da ülke içinde yerinden edilmiş olduğu Afrika Boynuzu’nu harap etti.

Afrika Covid-19 nedeniyle 25 yıldır ilk resesyonunu kaydetmeye doğru ilerlerken çekirge istilasının hükümetlerin krizi karşılama yeteneğini daha da bozacağı söylendi.

Dünya Bankası Sahra Altı Afrika’nın büyümesinin 2020’de %-2,1 ila -5,1 arasında daralacağını belirterek 25 yıldır ilk durgunluk tahmininde bulunmuştu. Dünya Bankası ülkelerin şu anda harekete geçmemeleri durumunda çekirge popülasyonunun artacağını ve Haziran’a kadar mevcut sayılarının 400 katına kadar büyümelerinin beklendiğini belirtti.

Dünya Bankası Çöl Çekirge Zarar Tahmini
Kaynak: World Bank

“Çekirgeleri kontrol etmek için geniş çaplı kontrol önlemleri olmadan, zarar ziyan ve kayıplar 2020’nin sonuna kadar 8,5 milyar dolara ulaşabilir.”

Acil ihtiyaca cevap olarak Dünya Bankası Grubu’nun salgından etkilenen ülkelere esnek destek sağlamak için harekete geçtiği bildirildi. Kenya ve Cibuti’nin acil durum fonu alacağı belirtilirken kurumun uzun vadede ülkelere yardımcı olmak için daha büyük bir destek paketi hazırladığı kaydedildi. Son olarak Covid-19’un Dünya Bankası’na bazı zorluklar çıkarsa da kurumun paketi hızlandırılmış bir zaman çizelgesinde sunmak için çok çalıştığı dile getirildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın