Dünya Bankası Emtia Piyasaları Görünüm raporunu yayımladı. Raporun giriş kısmında Ukrayna’daki savaşın emtia piyasalarında büyük bir şok yarattığı belirtildi. Tüm dünyada küresel ticaret, üretim ve tüketim kalıplarını değiştirerek fiyatların 2024 yılının sonuna kadar tarihi yüksek seviyelerde kalacağı ifade edildi.
Son iki yılda enerji fiyatlarındaki artışın, 1973 petrol krizinden bu yana en büyük artış olduğu belirtilirken, Rusya ve Ukrayna’nın büyük üreticisi olduğu gıda ürünleri ve üretim girdisi olarak doğal gaza dayanan gübre fiyatlarının ise 2008’den bu yana en büyük artışı kaydettiği açıklandı.
Dünya Bankası’nın Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Indermit Gill, bunun 1970’lerden bu yana yaşanan en büyük emtia şoku olduğunu ifade etti.
Son gelişmelerin stagflasyon hayaletini yükseltmeye başladığını, politika yapıcıların ülke içinde ekonomik büyümeyi artırmak için her fırsatı değerlendirmesi, küresel ekonomiye zarar verecek eylemlerden kaçınması gerektiğini söyledi.
Enerji fiyatlarının 2022’de yüzde 50’den fazla artmasının beklendiği, tarım ve metaller de dahil olmak üzere enerji dışı fiyatların ise yaklaşık yüzde 20 arttıktan sonra gelecek yıllarda daha ılımlı seyredeceği öngörüldü.
Dünya Bankası’nın tahminlerine göre Brent petrolün bu yıl ortalama 100 dolar seyretmedi beklenirken, doğal gazın 2021’de olduğundan iki kat daha yüksek, kömür fiyatlarının yüzde 80 daha yüksek olması öngörüldü.
Emtia Fiyatları Enflasyonist Baskıyı Şiddetlendirdi
Dünya Bankası Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse “Emtia piyasaları Ukrayna’daki savaş nedeniyle on yıllardır en büyük arz şoklarından birini yaşıyor.” dedi.
Gıda ve enerji fiyatlarında meydana gelen artışın, yoksulluğu azaltma sürecini olumsuz etkileyeceği, daha yüksek emtia fiyatlarının zaten yüksek olan enflasyonist baskıları şiddetlendirdiğini sözlerine ekledi.
Buğday fiyatlarının bu yıl tüm zamanların en yükseğine çıkması beklenen raporda, özellikle Rusya ve Ukrayna’dan buğday ithalatına dayanan gelişmekte olan ekonomiler üzerinde baskı oluşturacağı söylendi.
Dünya Bankası’nın Beklentiler Grubu Kıdemli Ekonomisti John Baffes ise bazı emtia fiyatlarının nominal olarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını, bunun kalıcı zincirleme etkisi olacağını belirtti.
Özellikle gelişmekte olan ekonomilerde gıda üretiminde düşüşe yol açacağını, gıda üretimi ve kalitesi üzerinde baskı yaratarak kırsal gelirleri ve yoksulların geçim kaynaklarını etkileyeceğini sözlerine ekledi.