Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, önde gelen kuruluşların ekonomik tahminlerine gölge düşürüyor. Dünya Bankası’nın savaş yankılı son ekonomik tahminlerinin ardından Dünya Ticaret Örgütü (WTO-DTÖ) de süren çatışmanın olası etkilerini ortaya serdi.
Bugünkü raporunda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ekonomik boyutlarına dikkat çeken DTÖ, savaşın kırılgan küresel ticaret toparlanmasını riske attığını aktardı.
Raporda da belirtildiği gibi küresel ekonomiye ilişkin beklentiler, 24 Şubat’ta Ukrayna’da savaşın patlak vermesinden bu yana karardı. B durum, DTÖ ekonomistlerini önümüzdeki iki yıl boyunca dünya ticareti için tahminlerini yeniden değerlendirmeye sevk etti.
DTÖ Rusya-Ukrayna Çatışması Nedeniyle Ticaret ve Ekonomi Beklentilerini Düşürdü!
DTÖ, küresel mal ticareti hacminin 2022’de savaş nedeniyle yüzde 4,7 yerine yüzde 3 büyüyeceğini açıkladı.
2023 için tahminini ise yüzde 3,4 olarak belirledi. Ancak rakamların Ukrayna’daki durumun gidişatına ilişkin belirsizlik nedeniyle değiştirilebileceğini ekledi.
Ticaret hacminin yanında DTÖ, kürese l ekonomi için beklentilerini de düşürdü. Piyasa döviz kurlarında dünya GSYİH’sinin (gayri safi yurt içi hasıla) 2021’de yüzde 5,7 artmasının ardından 2022’de yüzde 2,8 artmasının beklendiğini aktardı. Önceki tahmini yüzde 4,1 olan kurum, böylelikle beklentisini 1,3 puan düşürdü.
Kalıcı jeopolitik ve ekonomik belirsizlik varsayımıyla üretim artışının 2023’te yüzde 3,2’ye yükseleceğini öngördü.
Bağımsız Devletler Topluluğu (Commonwealth of Independent States) bölgesinin 2022’de ithalatta yüzde 12 ve GSYİH’de yüzde 7,9 düşüş yaşayacağını tahmin etti.
Ancak diğer ülkeler Rus enerjisine güvenmeye devam ettikçe ihracatın yüzde 4,9 oranında artacağı eklendi. Avrupa ve Asya’daki zayıf ithalat talebi nedeniyle bölgesel farklılıkların azalabileceği de belirtildi.
Savaşın En Ani Etkisi Emtialarda Artış!
Kuruluş, krizin en kısa vadeli ekonomik etkisinin emtia fiyatlarında keskin artış olduğunu belirtti.
Dünya ticaretindeki ve üretimindeki küçük paylarına rağmen, Rusya ve Ukrayna’nın gıda, enerji ve gübre gibi temel malların ana tedarikçileri olduğunu anımsattı. İki ülkenin arzının da şu anda savaş tehdidi altında olduğunu vurgulayan DTÖ, Karadeniz limanlarından yapılan tahıl sevkiyatlarının şimdiden durdurulduğunu söyledi.
Ayrıca şu an dünya ticareti üzerinde tek baskını savaş olmadığı belirtilerek Çin’de Covid-19’a yönelik son sokağa çıkma kısıtlamalarının tedarik zinciri baskılarının hafifliyor göründüğü bir zamanda deniz ticaretini yeniden kesintiye uğrattığını ifade etti. Bu, üretim girdilerinin yenilenmiş kıtlığına ve daha yüksek enflasyona yol açabileceği konusunda uyardı.
Ukrayna Savaşı Tüm Dünyayı Etkileyecek Ancak En Büyük Darbeyi Düşük Gelirli Ülkeler Alacak
DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, Ukrayna savaşının küresel ekonomik boyutlarının etkisinin dünya çapında hissedileceğini söylerken en büyük darbeyi düşük gelirli ülkelerin alacağını dile getirdi.
Ngozi Okonjo-Iweala hükümetlerle kuruluşlara şu ifadelerle çağrıda bulundu:
“Gıda için daha az tedarik ve daha yüksek fiyatlar, dünyadaki yoksullarının onsuz kalmaya zorlanabileceği anlamına geliyor. Bunun olmasına izin verilmemelidir. Bir krizde, ihtiyaçlara istikrarlı ve adil erişim sağlamak için daha fazla ticarete ihtiyaç vardır. Ticareti kısıtlamak ailelerin ve işletmelerin refahını tehdit edecek ve COVID-19’dan kalıcı bir ekonomik toparlanma inşa etme görevini daha da zorlaştıracaktır.
Tarih bize dünya ekonomisini rakip bloklara ayırmanın ve en yoksul ülkelere sırtımızı dönmenin ne refaha ne de barışa yol açacağını öğretiyor. DTÖ, ülkelerin farklılıklarını zorlamadan tartışabilecekleri bir forum sağlayarak çok önemli bir rol oynayabilir ve bu misyonda desteklenmeyi hak ediyor.”