Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Kasım ayı Mal Ticaret Barometresi Kasım Raporu’nu yayımladı. Rapora göre Ekim ayında 100 değerinde olan mal ticaret barometresi, Kasım’da 96,2’ye geriledi. “Küresel ithalat talebi zayıflarken mal barometresi trendin altına düştü” cümlesiyle başlayan raporda, küresel ekonominin güçlü ters rüzgarlarla sarsılmaya devam ettiği, ticaret büyümesinin bu yılın son ayında ve gelecek yıl da yavaşlamasının muhtemel olduğu söylendi.
kolayca yatırım yapın
Endeksin, 100 eşik değerinin altında olmasının ticarete konu olan mallara yönelik talebin azaldığı anlamına geldiği belirtildi.
Mal ticaret barometresinin, 100’den büyük olması trendin üzerinde genişlemeyi, 100’den küçük olması trendin altında genişlemeyi ifade ediyor.
Yüksek Enerji Fiyatları Üretim Maliyetlerini Artıracak
Kasım raporunun küresel mal ticaretinde 2022 yılında yüzde 3,5, 2023 yılında yüzde 1 oranında büyüme öngördüğü ve bunun 5 Ekim raporundaki beklentileri doğruladığı ifade edildi.
İhracat siparişleri endeksi 91,7, hava taşımacılığı 93,3, elektronik bileşenleri 91,0 değerinde geldi. Bu verilerin soğuyan iş ortamına ve zayıf küresel ithalat talebine işaret ettiği açıklandı.
Dünya mal ticaret hacminin 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 4,7 yavaşladığı, tahminlere göre önümüzdeki yıllarda da yavaşlamaya devam etmesinin beklendiği söylendi.
Bu yılın ikinci yarısında ve gelecek yıl baskı altında kalacağı belirtilen raporda, enerji fiyatlarının etkilerine dikkat çekildi.
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın enerji fiyatlarını artırdığı, bu durumun birçok şoku beraberinde getirdiği, hanehalkı harcamalarını baskıladığı ve üretim maliyetlerini artırdığı belirtildi.