Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Eylül tarihinde Libya’nın doğu bölgesinde yaşanan sel felaketindeki can kaybına dair güncel bilgileri paylaştı. Felaketin ardından can kaybının 4 bin 333‘e ulaştığı belirtildi.
Kuruluşun Libya bölge ofisinde acil durumlar sağlık ekibinden sorumlu olan Hale Hudari, çevrim içi olarak düzenlediği brifingde, Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki acil sağlık durumları hakkında bilgiler verdi.
Libya’nın doğu kısmındaki şehirleri vuran kasırgayı gerçek bir felaket olarak nitelendirirken “Derne kentindeydim ve oradaki yıkımı gözlerimle gördüm.” ifadesini kullandı.
“8 Bin 500 Kişi Kayıp”
Kasırga nedeniyle resmi olarak bildirilen can kaybı sayısının 4 bin 333’e ulaştığı bilgisini verdi. Cansız bedenlere ulaşma çalışmalarının hala sürdüğünü söyleyen Hudari, afet bölgelerinde 8 bin 500 kişinin kayıp olduğunu söyledi.
“Cesetler birçok yerde bulunuyor. Dün ve iki gün önce bile sahilin yaklaşık 250 kilometre açıklarında cesetler bulunmuştu, bu da felaketin büyüklüğünü gösteriyor.” şekline konuştu.
Açıklamasının devamında, ölenler arasında 25’i doktor olmak üzere toplam 101 sağlık çalışanının bulunduğunu kaydetti.
“Libya Tam Bir Dayanışma İçinde”
DSÖ’nün afet bölgelerindeki sağlık konusunda ciddi çabalar sarf ettiğini dile getiren Hudari, Libyalıların tam bir dayanışma içinde olduğunu ve ülkenin tüm bölgelerinden doktorlar geldiğini kaydetti.
Orta Akdeniz’de etkili olan ve 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vuran Daniel Fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, birkaç hafta önce yaptığı açıklamada ülkedeki durumun endişe verici olmaya devam ettiğini, DSÖ’nün insanların sağlık hizmetlerine erişimine yardımcı olmak için yerel yetkililerle birlikte çalışmayı sürdürdüğünü kaydetmişti.
Su, gıda ya da diğer unsurlara bağlı olarak gelişen hastalıkların belirtilerini tespit etmek ve ortaya çıkması durumunda yayılmasını önlemek amacıyla hastalık erken uyarı sistemini güçlendirmek için birlikte çalıştıklarını ifade etmişti.