Kriz kahini olarak da bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ABD ile Çin arasındaki rekabetin çok fazla yıkıcı olabileceğini ve küresel ekonomiyi parçalamaya başlayarak sonunda durgunluğa yol açabileceğini söyledi.
Emlak balonunu tahmin eden Roubini, bugün Bloomberg’e verdiği bir demeçte; “Bu ticaret savaşının, teknoloji savaşının ve soğuk savaşın sonuçları, küreselleşmenin geri çevrilmesinin ve küresel ekonominin ayrılışının başlangıcıdır” diyerek şöyle devam etti:
“Küresel teknoloji tedarik zincirini yeniden yapmamız gerekecek. Ve sonunda gelecek yıl, eğer bu yükselirse, küresel bir durgunluk olacak.”ABD ile Çin, Cumartesi günü Japonya’daki G-20’de birbirlerinin mallarına yeni tarifeler getirmeyeceklerini açıklayarak ateşkes ilan etseler de ekonomist, dünyanın en büyük iki ekonomisinin yakın zamanda uzun vadeli bir anlaşma yapacağı konusunda karamsar olduğunu dile getirdi. “Benim temel senaryom, ABD ile Çin arasındaki ticaret ve teknoloji savaşı daha da kötüleşecek. Üretim zaten küresel bir durgunluk içinde. Hizmetleri etkiliyor. Teknoloji sektörü yavaşlıyor” diyerek halihazırda küresel bir resesyonun belirtileri olduğunu öne sürdü.
CAPEX düştüğünde sanayi üretiminin ve istihdamın düştüğünü vurgulayan Dr. Doom, ardından teknolojide, sonra üretimde, sonra sanayide ve sonra hizmetlerde başlayan küresel durgunluğun startının verileceğini aktardı. Felaket tellalı ekonomist, küresel ekonomi için çok korkutucu bir zaman olduğunun üzerini çizerek gelecek yıl gerçekleşecek bir resesyon şoku beklediğini açıkça ifade etti.
Yüksek borç seviyelerinin bir baskı yaratacağını, iyimserliğin muhtemelen diğer durgunluklardaki gibi çökeceğini ve daha fazla geleneksel olmayan para politikasının gerekli olabileceğini de öngördü. Ticaret cephesinde ise ikili görüşmelerin sonlanmasıyla dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin küreselleşmenin geri çevrilmesiyle birlikte ABD ya da Çin olmak üzere hangi ülkeyle uyum sağlayacağını seçmelerinin gerekeceğini söyledi.
Ve; “Bu boşanma, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki boşanmaya kıyasla çirkinleşecek” diyerek İran gerginliklerinden de bahsetti. Tayvan’ın başkenti Taipei’de konuşan Roubini, İran gerginliklerinden kaynaklanan bir petrol fiyatı şokunun 1970’lerdeki gibi bir stagflasyon beklentisini artıracağını çünkü ham petrol fiyatlarındaki artışın daha yavaş büyümeyle çakışacağını öngördü.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.