Mısır ve Pakistan gibi Ocak ayında sabit döviz kuru uygulamasından vazgeçen Lübnan, 1 Şubat’ta para birimini yüzde 90 devalüe ettikten sonra para biriminde tarihi değer kaybı yaşadı. 3 yıldır değer kaybı yaşayan Lübnan lirası dolar karşısında yüzde 98 gerileme kaydetti. Karaborsada ise dolar 100 bin Lübnan lirasına çıktı.
Enflasyonu üç haneli rakamlara ulaşan Beyrut yönetimi, ekonomik krizle mücadele etmeye çalışırken, 2019’da yaşadığı halk ayaklanmasıyla birlikte hükümetin devrilmesi ve pandeminin yarattığı kaotik ortamda ekonomik görünümü daha hassas ve kırılgan bir hal aldı.
Enflasyonist ortama döviz kıtlığı da eklendiğinde finans sektörü olağanüstü tedbirler uygulamak durumunda kaldı. Döviz rezervlerindeki düşüşün önüne geçmek için ekonomi yönetimi bankalardaki dolar mevduat hesaplarını dondurma kararı aldı.
2019 yılında 1 ABD dolarının 1500 Lübnan lirasından işlem görmesiyle birlikte 2022’nin Ocak ayına gelindiğinde 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası seviyelerine geldi. İlerleyen günlerde ise değerinde yaşadığı gerilemeyi hızlandırdı.
Gelinen noktada, küçük esnaflar bile para makinesi kullanımını yaygınlaştırdı. Vatandaşlar nakit paralarını çantalar halinde taşıma yoluna gitti.
Ekonomi Bakanı Emin Selam ise Şubat ayının sonunda yaptığı açıklamada, marketlerde 1 Mart’tan itibaren dolar ile alışveriş yapılacağını duyurmuştu.
Ürünlerin gerçek fiyatıyla satın alınmasının amaçlandığı bu karar sonrası ülkede yerel para birimi yerine ABD doları kullanımına başlanmıştı.