Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilerde, Ocak-Kasım 2023 döneminde yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46,1 oranında azaldığını paylaşması üzerine gözler sektöre çevrildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük barınma krizi olarak anılan ve vatandaşların ev sahibi olmayı hayal bile edemediği süreçte yabancıların neden konut alımından el çektiği sorusu gündeme geldi.
Döviz kıtlığının giderilmesi için vatandaşlık karşılığında yabancılara konut satışı yapılması planı etkinliğini yitirmeye başladı. Yurt dışı yerleşiklere taşınmaz satışı yoluyla Türkiye’ye giren döviz geliri geçen yılın Mart ayından itibaren gerileme gösterdi.
Konuyu köşesine taşıyan Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır’ın yazısına göre ekonomiye tek seferlik katkı sunacak bu uygulamanın karşısında uzun ömürlü olacak yatırımlardan ise ses gelmedi.
Yabancıya yapılan konut satışı yarı yarıya düşerken, Türk sermayesinin yurt dışına doğrudan yatırımları artış gösterdi.
Geçen yılın ilk 11 ayında yerli yatırımcılar, bir önceki yıla göre yüzde 13,5 artışla yurt dışına 4 milyar 972 milyon dolar doğrudan sermaye yatırımına imza attı.
Böylece Türklerin doğrudan yatırımlar vasıtasıyla yurt dışına aktardığı döviz, yabancıların gayrimenkul alımıyla Türkiye’ye getirdiği kaynağı geride bıraktı. Sermaye yatırımlarında düşüş eğiliminin devamına dikkat çeken Bakır’ın yorumu şöyle oldu:
“Yabancıların tesis kurma, satın alma, modernize etme yoluyla, üretim ve ihracat yapan; istihdam yaratan, teknoloji transfer eden, ulusal ekonomiye devamlı etki ile milli gelir büyümesine katkı veren ve cari açığın sağlıklı finansmanına yarayan doğrudan sermaye yatırımlarında düşüş eğilimi de sürüyor.”