
ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife rüzgarının etkisiyle dolar zayıflık göstermeye başladı. Reuters tarafından yapılan bir anket ise yatırımcıların Asya para birimlerinin çoğuna yönelik yükseliş beklentilerinin arttığını gösterdi.
Analistler, 10 katılımcının katıldığı iki haftada bir yapılan ankete göre; Singapur doları, Hindistan rupisi, Tayland bahtı ve Filipin pezosu üzerindeki uzun pozisyonlarını artırdılar.
Aynı zamanda Güney Kore wonu, Tayvan doları ve Malezya ringiti konusunda da Ekim ayından bu yana ilk kez yükseliş eğilimine girdikleri görüldü.
Gümrük tarifelerindeki gerginliklerin küresel ekonomik yavaşlama korkularını tetiklemesi ve ABD varlıklarına olan güveni azaltmasıyla birlikte dolar, Nisan ayında 2 buçuk yılın en düşük aylık performansını gösterdi. Ancak dolar, aralarında en yüksek vergilerin uygulandığı Çin’in de bulunduğu daha geniş çaplı ticaret müzakelerinde ilerleme kaydedildiğine dair işaretler nedeniyle son dönemde istikrar kazandı.
BNP Paribas’ta EM Asya FXLM stratejisti Parisha Saimbi, “ABD-Çin gerginliğinin azalmasına dair geçici işaretlerle risk algısının istikrar kazanması ve tahvil konusunda dikkatli ABD yönetiminin ABD Hazine tahvillerinde satış dalgasını sınırlamaya çalışmasıyla Asya para birimleri taktiksel olarak bir miktar desteklenebilir,” dedi.