Yurt içi piyasaların milli bayram nedeniyle kapalı olmasını fırsat bilen dolar kuru, hızlı yükselişini sürdürüyor. Sabah 6,50 liranın üzerinden güne başlayan dolar, öğleden sonraki işlemlerde 6,80 liranın üzerine çıktı. Yüzde 4 civarında artı yönde hareket eden dolar kuru, yükselişini dördüncü güne taşımış bulunuyor.
Dolar kuru yüzde 4 civarında yükselişle 6,8108 liraya kadar tırmandı ve yeniden 6,70 seviyelerine geriledi.Sabah saatlerinde 6,4690 liradan işleme başlayan dolar TSİ 09:00 sularında 6,5903 seviyesine çıktı. Ardından 6,50 – 6,55 lira bandında dalgalandı. Öğleden sonraki işlemlerde ise çıkışını hızlandırdı ve 6,80 liranın üzerini kaydetti.
Dolar Kurunun Yükselişini Takip Etmek için Tıklayın!
Türkiye’nin 2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 24,48, 10 yıllıkların faizi ise yüzde 21,67 seviyesinde bulunuyor.Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 522,77 baz puan seviyesinde seyrediyor. Dolardaki yüzde 11 civarındaki dört günlük yükselişe ek olarak Euro ve diğer döviz kurlarında da yükseliş görülüyor. Euro 7,9736 lirayı görürken, 8,6317 liraya yükseldi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gelişmeleri anlık takip ettiklerini ve piyasa dengesini bozacak durumlara karşı tedbir alacaklarını söyledi.Son dönemde finans piyasalarında görülen geçici dalgalanmaları fırsat gören spekülatörler olduğundan bahseden Pekcan, piyasa fiyat oluşumunu bozucu davranışlarını anlık takip ettiklerini belirtti. Piyasa dengesinin bozulmasını engelleyici tedbirler almaya devam edeceklerini dile getirdi. Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, durumdan faydalanmak isteyen spekülatörlere karşı önlem alınacağını belirtti.
2/2 Ticaret Bakanlığı olarak gelişmeleri anlık olarak takip ederek, piyasa dengesinin bozulmasını engelleyici tedbirleri almaya devam edeceğiz.
— Ruhsar Pekcan (@pekcan) 30 Ağustos 2018
Spekülatörlerin çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları, stokçuluk ve benzeri piyasa fiyat oluşumunu bozucu davranışlar gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını ve piyasa dengesini bozmaya çalışanlara karşı tedbirlerin devam edeceğini yineledi.
Fitch Rating ise Türk lirasındaki düşüşün Türk bankalarına yönelik riskleri artırdığını belirtti.Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Perşembe günü yayınladığı raporunda TL’de Ağustos ayında gerçekleşen sert değer kaybının, Türk bankaları ve bankaların refinansman olanakları için riskleri artırdığını ifade etti. Uzun süreli mevduat çıkışının ya da bozulan varlık kalitesinin not üzerinde negatif etki yaratacağını da ifade etti. Kurum, Temmuz ayında Türkiye’nin kredini notunu BB+’dan BB’ye indirmiş ve not görünümünü durağandan negatife çevirmişti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.